« март 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Фотоизложба на първата университетска библиотека в България гостува в Бургас

20 табла разказват за миналото и настоящето в залата на ет. 4 на Центъра за съвременно изкуство и библиотека, който е естествен домакин на експозицията. Фотографиите са запечатани през обективите на двама фотографи, в два исторически периода, места и „срещи“. Изложбата може да бъде разгледа до края на месец януари 2024 г. Черно-белите снимки, представени в изложбата, са на Божидар Карастоянов (1903-1956), един от най-известните български фотографи, представител на известната фамилия печатари и фотографи Карастоянови. Наред със запомнящите си портретни фотографии, той документира различни събития в страната и чужбина, отразява ангажиментите на царското семейство, както и изграждането и откриването на сградите на Ректората и на Университетската библиотека през 1934 г. През 2003 г. Рени Карастоянова – дъщеря на Божидар Карастоянов, дарява на Университетската библиотека оцелелите негативи от архива на баща си. Дигитализирани, те са достъпни в Колекция „Фотографии” на Университетската библиотека. Цветните фотографии са дело на доц. Владислав Господинов, преподавател във Факултета по педагогика на СУ. Изследователските му интереси са съсредоточени в областите: теория на възпитанието, педагогическа фотография, социална работа с деца. Заниманията му с художествена фотография намират проекция в университетски курсове в бакалавърска и магистърска степен. Наред с преподавателската си работа, през последните години той се утвърждава и като фотограф на Университета, а един от обектите, привлякъл вниманието му е Университетската библиотека. Владислав Господинов акцентира и извежда на преден план различни, на пръв поглед незабележими, но силно въздействащи детайли от интериора и екстериора на сградата, улавя и различни мигове от ежедневието на студентите в библиотеката. Читалните зали привличат вниманието и на двамата фотографи, а избраните снимки предоставят възможност за съпоставка и сравнение на запечатаните през обективите моменти през 30-те години и в наши дни.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас изразява съпричастност с хората с редки болести

  • 29 Фев 2024
  • 122
На 29 февруари 2024 г. за седемнадесети пореден път светът отбелязва Деня на редките болести."Разноцветните светлини на Моста са нашия знак за подкрепа на правото им на достоен живот и лечение!"-това написа в профила си във фейсбук кмета Димитър Николов.

Ситуацията около Молдова и Приднестровието се изостря. Отцепилата се република поиска помощ от Русия

  • 29 Фев 2024
  • 129
САЩ отправиха предпупреждение, че следят внимателно ситуацията в Приднестровието и подкрепят териториалната цялост на Молдова. В същото време руските държавни медии съобщиха, че парламентът на страната и Съветът на федерацията се готвят да отговорят положително на искането на Приднестровието за „защитата“ от Молдова. В сряда отцепилата се територия отправи официално искане до Москва за „защита“ „в условията на засилен натиск“. Специален конгрес прие резолюция, която обвинява молдовското правителство в Кишинев в отприщване на „икономическа война“ срещу Приднестровието с цел превръщането му в „гето“, което включва блокиране на вноса.

Apple се отказва от проекта за електрически автомобили

  • 29 Фев 2024
  • 161
Американският технологичен гигант Apple се отказа от десетилетните си усилия да произведе електрически автомобили, съобщи Bloomberg. Решението е изненада за близо 2000 служители, работещи по проекта, и е било обявено от главния оперативен директор Джеф Уилямс и Кевин Линч, вицепрезидент, отговарящ за проекта. Много от тях ще бъдат преместени в подразделението за изкуствен интелект на компанията.

Продължава поставянето на кафяви кофи за биоразградими отпадъци. Използвайте ги само по предназначение

  • 29 Фев 2024
  • 189
Община Бургас продължава разполагането на кафяви кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци. След комплекс „Зорница“, такива съдове вече са поставени в комплекс „Изгрев“ за обслужване на домакинствата и 54 търговски обекта.

Малчугани от 33 детски градини изработиха 250 мартеници, които ще бъдат дарени на украински деца в Бургас

  • 29 Фев 2024
  • 188
Над 250 мартеници бяха получени в Центъра за подкрепа на личностното развитие. Те са изработени от сръчните ръце на деца от 33 бургаски детски градини. Идеята на ЦПЛР е да накара децата от ранна възраст да развият у себе си качеството на благотворителност и доброволчество.