Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

Сред шестимата номинирани не са включени епископ Йеротей и епископ Михаил, които бяха избрани през февруари, но впоследствие изборът е касиран, заради внесени две жалби за сговор между избирателите.  Впоследствие на тези действия на Светия синод, се стигна до напрежение и гладна стачка на отец Иван Янков, който днес обяви, че предстоят нови протести в знак на несъгласие с предложените епископи.  Тази седмица свещениците от епархията, които се противопоставиха на касирането на избора през февруари, предстои да се съберат и да се решат под каква форма ще протестират, съобщава отецът Иван. Той предположи, че  Светия синод ще се оправдае с формална причина за изключването на епископ Йеротей от достоизбираемата листа като ревизията в Поморийския манастир, на който е игумен. "Не знам каква част от свещенството, но някаква част смятам, че ще протестира. Защото нашият избор е потъпкан. Значи те вървят към сценария Светия синод да налага следващия митрополит" От своя страна, отец Евгений Янакиев, който изпрати писмената жалба за нередности при избора на митрополит и стана причина  за касиране на избора, коментира, че приветства новата листа, но каза, че се очаква напрежение по линия на привържениците на епископ Йеротей  пред Светия синод и Сливенска митрополия.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 47
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график:

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за обучения с ваучери за заети лица

  • 27 Май 2024
  • 59
От днес, 27 май 2024 г., Агенция по заетостта стартира прием на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”.

МОРСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО КТК „ЧЕНГЕНЕ СКЕЛЕ“ ОЧАКВА ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 27 Май 2024
  • 74
Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни

АВИОМУЗЕЙ – БУРГАС КАНИ ДЕЦАТА НА ИНТЕРЕСЕН ПРАЗНИК НА 1 ЮНИ, ВХОДЪТ Е БЕЗПЛАТЕН

  • 27 Май 2024
  • 65
Авиомузей Бургас празнува Международния ден на детето. Каним всички малки и пораснали деца на 1 юни, за да се впуснем заедно в едно истинско приключение в света на самолетите.

Позиция: България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна

  • 27 Май 2024
  • 77
България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна.