« май 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Връчиха наградите на изявените културни дейци и наградите от поетичния конкурс “Христо Фотев”

Изявени културни дейци на Бургас бяха отличени на церемония в експоцентър Флора. По традиция награждаването е в навечерието на 24 май, но поради противоепидемичните мерки, то беше отложено за по-късна дата. Тази година празникът бе съчетан и с връчването на наградите от Националния поетичен конкурс “Христо Фотев”.“Много държа на тази церемония, тъй като това е нашият жест на обич и признателност към вас”, така се обърна се кметът на Бургас към номинираните за отличия дейци на изкуството и културата. Сред наградените са балетният педагог и режисьор проф. Хикмет Мехмедов, композиторът Стефан Диомов, обичаната певица Тони Димитрова, поетът Недялко Йорданов, хормайсторът на Държавната опера Невена Михайлова, хормайсторът на ПФА "Странджа" Атанаска Бонева, актрисите  Румяна Кралева и Антоанета Кръстникова и много други. “За първи път съчетаваме двете тържества в едно - наградите на изявените културни дейци ипоетичните награди “Христо Фотев”, развълнувана съм, че след толкова дълго време ние за първи път отново сме заедно и общуваме с тези прекрасни, ярки хора от сцената” - сподели заместник-кметът по култура Диана Саватева и пожела на артистите едно прекрасно и успешно лято. Дейците на изкуството и културата развълнувани споделиха, че вълнението им е още по-голямо не само заради номинациите, а защото отново са на сцената и културният живот се рестартира. Повечето от тях разказаха, че не са очаквали наградата и за тях е много висока оценката на общината и на тяхната публика. Отличените автори от седмото издание на Националния поетичен конкурс "Христо Фотев"и съпътстващите награди бяха обявени на още 25 март, рожденият ден на поета. На камерна церемония бяха прочетени любими стихове на големия поет. Тя се излъчи на живо във фейсбук страницата на Община Бургас. Цвета Делчева е победител в поетичния конкурс, а носителите на съпътстващите награди Роза Боянова, Румен Денев и Румен Леонидов получиха дипломи и парична премия. Организатор на националния конкурс "Христо Фотев" е Община Бургас, в партньорство с Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение "Бургаска писателска общност". Жури в състав д-р Лорис Мануелян, Силва Хачарян, Боян Ангелов, Симеон Димитров и Йордан Евтимов определи първоначално 10 книги, а след това и петимата  финалисти: Димитър Христов за книгата "Песни, тъги и наздравици", Роза Боянова - "Обратна гравитация", Румен Денев - "Вокално стихосложение", Румен Леонидов - "Покаяние Господне", Цвета Делчева - "Отворени възможности". 131бяха участниците в конкурса тази година, със стихосбирки на 110 автори от цялата страна.  

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Криминалисти от ОДМВР – Пловдив задържаха трима участници в телефонни измами за над 30 000 лева

  • 30 Апр 2024
  • 436
Разследването започнало в Трето РУ по идентични сигнали, получени в периода 23 - 27 април от четири възрастни пловдивчанки, станали жертви на един и същи измамен сценарий.

Министър Калин Стоянов наблюдава обучителен процес на ученици, демонстриран на изградения полигон в района на Панчарево

  • 30 Апр 2024
  • 466
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с неговия заместник Тони Тодоров и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, присъстваха на обучителен процес на четвъртокласници от столичното 39 СУ „Петър Динеков“.

Полицията в Перник се самосезира за случай на рисково шофиране след клип в интернет

  • 30 Апр 2024
  • 465
Във връзка с публикуван в интернет и медиите видеоклип за рисково шофиране – дрифт на лек автомобил, на 28 април 2024 г. на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния град, ръководството на ОДМВР – Перник се самосезира и предприе действия за установяване на водача.

Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

  • 30 Апр 2024
  • 475
Община Созопол подари автобус на училището в с. Зидарово

Площад „Св.св. Кирил и Методий” в Поморие ще бъде временно затворен на Великден

  • 30 Апр 2024
  • 480
Във връзка с провеждането на традиционните Великденски хора, движението и престоя на МПС и ППС на централен площад „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде временно ограничено на 05.05.2024 г. /неделя/ – от 08.00 ч. до 14.00 часа.