Ако издадете на други шофьори мястото на полицейски пост или блокада, това може да ви навлече глоба до… 30,000 евро. Звучи абсурдно, но санкция с подобни размери е факт в няколко европейски държави, включително Франция, а испанската полиция миналата седмица потвърди намерението си стригно да я налага.
В България предупреждаването на колегите-шофьори за постовете на Пътна полиция или скрити радари не е изрично забранено от Закона за движение по пътищата. Но практиката за приятелско присветване в такива случаи сякаш вече не е толкова популярна, колкото в миналото. Все повече водачи използват предупреждаващата функция на навигационни приложения като Waze.

В Испания, Германия и Франция обаче присветването е строго забранено. Испанският пътен кодекс го наказва с глоба между 100 и 200 евро по принцип. А ако шофьор издаде в социалните медии или по друг начин разположението на полицейски пост, това носи със себе си глоба между 601 и 30,000 евро по силата на закона за вътрешния ред в страната. От испанската полиция уточниха, че санкциите ще се прилагат строго занапред.
Размерът им зависи от ситуацията: простото предупреждение за наличие на полицаи на пътя ще носи относително по-малка глоба. Максималният размер се прилага, когато бъде разкрита полицейска проверка за алкохол и наркотици, или пък специална полицейска акция по издирване. Ако в такива случаи шофьорът качи и снимка на полицейския пост, това може да доведе до лишаване от книжка за срок до 2 години.
www.automedia.investor.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *