Култура www.ekathimerini.com

 

Когато става въпрос за избор къде да отидете и какво да видите в Гърция, лесно е да се почувствате претоварени. Що се отнася до музеите, вие сте разглезени за избор. Тук разглеждаме някои от най-добрите музеи в Гърция, по един за всеки месец от годината, представяйки най-доброто от гръцкото наследство и култура.

Всички тези музеи, разположени в различни региони на континента и островите, показват емблематични експонати и артефакти, които представят цялата гама от праисторията и историята на Гърция, както и редки находки и по-малко известни шедьоври. Както винаги, този списък не е в определен ред, но се надяваме, че ще ви помогне да започнете.

 

  1. Музеят на праисторическата Тера (Санторини) е продължение на световноизвестния археологически обект Акротири, „Помпей на Егейско море“. Открит през 2000 г., този модерен музей съхранява грандиозни находки от селището от бронзовата епоха, което е било погребано под слоеве пепел след мощно вулканично изригване в края на 17 век пр.н.е., включително добре запазени стенни фрески и преносими предмети (мраморни фигурки, керамика, бронзови инструменти и т.н.).
  2. Един от най-важните музеи в Гърция, Археологическият музей на Олимпия, се намира близо до Hiera Altis (Свещената горичка), най-славното светилище на гръцката древност, посветено на Зевс, и родното място на Олимпийските игри. Построен през 1966-1975 г. и основно реновиран през 2003-2004 г. в светлината на Олимпийските игри в Атина, музеят има 12 стаи, показващи грандиозни находки от древното светилище.

  3. Открит през 1994 г., Музеят на византийската култура в северния гръцки град Солун се счита за един от най-добрите примери за обществена архитектура в Гърция – първият музей в страната, който е удостоен с престижната музейна награда на Съвета на Европа през 2005 г. Единадесет стаи показват постоянната колекция на музея, представена и организирана в тематични единици чрез над 3000 експоната, датирани между 2-ри и 20-ти век. Повечето от артефактите са от историческия град Солун, докато други идват от по-широкия регион на Македония. Музеят има и самостоятелно крило, използвано за настаняване на временни изложби, както и пространство, посветено на образователни дейности.

  4. По-рано известен като Музей на гръцкото народно изкуство, създаден през 1981 г., основната реорганизация на почтения стар музей доведе до откриването на чисто новия Музей на съвременната гръцка култура през 2021 г., разположен в сърцето на историческата Атина. В момента се разработват планове новата постоянна изложба да бъде разположена в комплекс от сгради, датиращи от 17-ти до началото на 20-ти век, в квартал Монастираки, известен като „двора на чудесата“. Понастоящем музеят разполага с две отделни пристройки, Музеят на улица Панос 22, показващ аспекти от живота в прединдустриална Гърция в постоянна изложба, озаглавена „Човек и инструменти“, и Къщата на ветровете на улица Kyrristou 8, традиционна баня, която датира от първия период на османското владичество (1453-1669 г.).

  5. Открит през 2015 г., новият Археологически музей на Тива е най-добрият регионален музей в Гърция, показващ богатата и разнообразна история на Беотия (Виотия). Вашето посещение започва във внушителния двор, доминиран от руините на средновековна кула, построена в края на 13 век от владетеля Николаос II Свети Омир (1258-1294). Постоянната експозиция е спретнато подредена в 18 секции, илюстриращи аспекти от социалния и икономически живот в региона от палеолита (старата каменна епоха) до османския период. Специално се позовава на известните древногръцки трагедии от тиванския митологичен цикъл и има огромен набор от цифрови приложения, визуални материали и реконструкции. Под музея има добре запазен археологически обект, включващ апсидна къща от 3-то хилядолетие пр. н. е., гробници от 17-ти век пр. н. е. и основите на укрепителната стена от микенската епоха на Кадмея, акропола на Тива.

  6. Новооткритият Археологически музей на Ханя на Крит се намира в историческото предградие Халепа. Постоянната експозиция представя археологическото богатство на регионалната единица Ханя в западен Крит, от праисторическите селища до османския период. По-старият музей, създаден през 1962 г., се намира в бившия венециански манастир Свети Франциск. Новият музей беше открит през април 2022 г. Ултрамодерно изглеждащият музей включва реконструкции, дигитални дисплеи и тактилни експонати, подчертаващи социалната и административна организация на региона през времето, както и обширна колекция от предмети, свързани с религията, войната, търговията и ежедневието.

www.ekathimerini.com

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...