Магнатът и авантюрист от Охайо Лари Конър и Патрик Лахи, съосновател на Triton Submarines, казват, че искат да вземат подводница на дълбочина от около 3800 м (12 467 фута), за да видят корабокрушението в Северния Атлантически океан.
Частната подводна индустрия беше разтърсена, след като петима души бяха убити, когато кораб, построен от OceanGate, се срина на път за Титаник миналата година.
Говорител на компанията на г-н Конър каза във вторник, че предложеното пътуване ще се състои само след като корабът бъде напълно сертифициран от морска организация.
Няма времева рамка за планираната експедиция.
Двойката планира да използва подводница, наречена Triton 4000/2 Abyssal Explorer – „4000“ се отнася за дълбочината в метри, на която плавателният съд може безопасно да се разгърне.
Подводницата Titan, построена от OceanGate, е изградена от въглеродни влакна и е сертифицирана само до 1300 m, което е много по-малко от дълбочините на океанското дъно, където лежаха останките на Titanic.
През юни 2023 г. корабът се взриви по време на пътуване до останките на Титаник. Главният изпълнителен директор на OceanGate Стоктън Ръш, 61, почина на борда заедно с четирима други пътници: британско-пакистанския бизнесмен Шахзада Дауд, 48, и неговият син Сюлеман, 19, британският бизнесмен Хамиш Хардинг, 58, и Пол-Хенри Нарджолет, 77, бивш французин военноморски водолаз.
Г-н Ръш беше известен с това, че пренебрегва границите, когато става въпрос за безопасност, и той пренебрегна няколко предупреждения от съветници за потенциални проблеми с Titan. Разследванията на властите в САЩ и Канада продължават.
Г-н Конър каза на Wall Street Journal, който първи съобщи за предложената експедиция на Тритон: „Искам да покажа на хората по света, че докато океанът е изключително могъщ, той може да бъде прекрасен, приятен и наистина променящ живота, ако го направите правилният начин.“
източник:CNN

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *