На празничното събитие, организирано в гр. Бургас, присъстваха гости от архитектурния и строителния бранш, държавната администрация, бизнеса, артисти, съдружници, колеги и приятели. Интересна част от вечерта бе прожекция на кадри от създаването на студиото и професионалните постижения до днес, ценни и любопитни фотографии на Бургас, градското оформление и емблематичните му сгради в последния близо половин век.

„Думата, която най-добре описва нашия колектив е приемственост. Обръщаме се с благодарност към всички, които са част от нашата 33-годишна история и към всички вас, които споделяте нашия професионален път днес!“, заяви арх. Даниела Бурулянова от „Декор Дизайн“.

Арх. Даниела Бурулянова в кадър с тематичната празнична торта.

Моменти от празничната вечер. Арх. Емил Бурулянов.

Как започва всичко?

Историята на едно от най-авторитетните архитектурни бюра в страната започва през м. февруари на 1991 г., когато е регистрирано като „ДЕКОР-Б91“, във времето се преименува на „Декор Дизайн“, а в последния му вариант, „Декор Дизайн“ Архитекти Бурулянови, функционира и до днес. То е едно от най-дълго съществуващите архитектурни фирми с непрекъсната история в страната.

През изминалите повече от три десетилетия оставят траен отпечатък за града със знакови обществени сгради – училища, детски градини, почивни станции, младежки пространства, обекти на пристанище и летище Бургас. В портфолиото на бюрото присъства богат асортимент от различни по вид, мащаб и предназначение проекти – многофамилни жилищни сгради с обща площ над 150 000 m2, повече от 200 проекта на еднофамилни жилищни и вилни сгради в цялата страна, редица ваканционни селища и комплекси.

Експозиционен център „Флора“, проектиран от „Декор Дизайн“ Бурулянови през 2015 г. Една от най-емблематичните и посещавани сгради в гр. Бургас.

Архитектурно бюро „Декор Дизайн“ Бурулянови са пример за развитието на съвременната българска архитектура, за предприемчивостта на проектантската мисъл, оприличават ги с характерен новаторски дух и неподправен почерк.
Значимостта от тяхната дейност се доказва и с многото награди от национални и международни конкурси, а оценката, поставена от широката публика през годините, доказва важната им обществената роля и принос в полза на града и хората.

Част от обектите на студиото, отличени с награди са:

Планетариум Бургас печели приза „Сграда на годината“ в категория „Социална инфраструктура и култура“ през 2023 г.

Планетариум Бургас, проектиран от „Декор Дизайн“ Архитекти Бурулянови, 2023 г.

„Сграда на годината“, церемония по награждаване, 2023 г.

Соларни дървета на Площад „Тройката“ в гр. Бургас, наградата е САБ Архитектон, 2016 г.

Експозиционен център „Флора” – Бургас, печели две награди в конкурса „Сграда на годината“ през 2015 г. – „Сграда на годината за зелена архитектура“ и „Награда на публиката“.

За изграждането на уникална среда и съвременно архитектурно наследство, печелят Green Apple Awards – сребърна Европейска награда в категория INTERNATIONAL – EUROPE. Наградата е признание за най-добрата екологична практика, отношение към зелената среда и иновативност, за сградата на Експозиционен център „Флора“, Бургас през 2017 г.

Заемат място в топ 50 от 1715 участника в Международния конкурс за Музей Гугенхайм Хелзинки и много други конкурси, пленери, архитектурни работилници.

„Има две неща, с които се определяме. Винаги обичаме да работим в голям и сплотен екип, уважението и подкрепата в трудностите са много важни за нас. Другото е, че въпреки различните по мащаб проекти и смелите реализации, никога няма да забравим малката еднофамилна къща като тип обект, защото няма по-силно удовлетворение за нас от доволния клиент и щастливото семейство!“, сподели арх. Емил Бурулянов.

Доказали своето професионално място в сферата, „Декор Дизайн“ Архитекти Бурулянови взимат регулярно участие в конгреси на Международния съюз на архитектите, провеждани ежегодно в цял свят. Към момента арх. Емил Бурулянов е Председател на Съюза на Архитектите на регионалното дружество в Бургас. През годините е заемал високи ръководни позиции на държавно ниво в сектор Архитектура.

Специално място в дейността на Архитектурно бюро „Декор Дизайн“ заема ангажираността им към децата, студентите и жителите от града и областта. Участват безвъзмездно с помощ при проектиране и събиране на средства за възпоменателни паметници в гр. Айтос и гр. Българово. Екипът на студиото включва през годините утвърдени и опитни архитекти, млади амбициозни специалисти и десетки студенти стажанти от Бургас, Варна, София, страни като Австрия, Великобритания и Русия, както и постоянен състав от инженерни специалности.

Вярват в младите хора и в това, че човешкият капитал и инвестициите в подрастващото поколение са фундаментите на бъдещето развитие на един град. Приели това за своя мисия, заедно с колеги архитекти от Барселона, организират студентски работилници по сложно моделиране за млади таланти в архитектурата. За периода 2011 – 2017 г. обучават над 200 души на иновативни начини на дизайн, много от които след това продължават като стажанти и във времето се доказват като успешни специалисти.

Друга дейност, която инициират и подкрепят, е категорията „Завърнали се младежи“ в класацията „Бург на годината“. Тя има за цел да показва и разказва за млади хора от различни сфери, завърнали се от страната и чужбина в родния град Бургас и които работят за неговия просперитет.

Проектите в реализация на Архитектурно бюро „Декор Дизайн“ Бурулянови днес са смели и иновативни, свързани с пристанищата и с границата на градската тъкан с морето. Бъдещите им проекти са насочени към реализацията на мечтаното развитие на Бургас в правилната посока, като модерен, уютен и жив европейски град с красиви обществени сгради, които да оставят трайно впечатление и възхищение.

Колаж с част от реализираните обекти на „Декор Дизайн“ Архитекти Бурулянови

„Има много красиви неща, които заслужават да се случат на нашия Бургас. Трябва винаги да мислим за неговата вътрешна градска свързаност и външна обвързаност със света.“, казва арх. Емил Бурулянов.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *