Как изглежда остров Света Анастасия през очите на бургаски творци от различна възраст?! Това ще разкрие нова арт инициатива, която стартира по идея на адвокат Милен Козарев и ще бъде осъществена съвместно с Община Бургас.

Участниците ще бъдат разделени в три групи:

– художници от Бургас;

– студентите от Националната художествена академия;

-ученици от средните училища в Бургас.

Творбите трябва да не са показвани досега, като няма ограничение за използваната техника. Ограничение в размера – до 120/120 см.

Необходимо е произведенията да съдържат следните задължителни елементи: име на автора, телефон за връзка, заглавие на творбата, използвана техника, както и обозначение, че са свързани с инициативата „Нарисувай остров Света Анастасия“.

„Позволихме си да наречем това инициатива заради неконкурсната същност. Целта е тези произведения да станат широко достъпни. Да се осъществи предлагане на изкуство върху ежедневни вещи, но с послание. Искаме серията бъдещи сувенири да станат носител на незабравими спомени, на атмосфера, на послание, на покана за нова среща и все пак и на изкуство от най-чиста проба. Радвам се, че Община Бургас прие предизвикателството да бъде съорганизатор“, пояснява адв. Милен Козарев.

Идеята е да се популяризира единственият обитаем остров по Българското Черноморие – „Света Анастасия“, чрез пресъздаване на събраните творби върху сувенири – дрехи и шапки, керамика и произведения от нея, пишещи средства, книжни изделия, аксесоари. Те ще бъдат достъпни за покупка в Туристическите информационни центрове на Община Бургас, както и на други обекти и локации.

Творбите на участниците от трите възрастови групи ще се събират по различен начин:

Учениците ще пращат снимка от творбата си на имейл: [email protected], като след предварителен оглед комисията си запазва правото да изиска някои творби и в оригинал.

Картините на студентите ще се събират в Туристическия информационен център – ул. „Александровска“ 37 /на ъгъла на ул. „Александровска“ и бул. „Алеко Богориди“/, а на професионалните художници – в галерията на ул. „Александровска“ 22.

Срокът за предаване на творбите е 19 юни, понеделник, 18 часа. Сезонът вече е открит, корабчето „Бургос“ извършва курсове до острова и авторите имат възможност да се вдъхновят от уникалното място на живо.

Комисия ще определи произведенията, които да бъдат включени в експозиция. Друга по-широка селекция ще подбере творбите, с които да бъде създаден дигитален каталог. Той ще бъде публикуван в платформата Go to Burgas. Всяко едно от произведенията има шанс да бъде тиражирано върху сувенири.

„В зачитане на авторското право, всеки от авторите може да получи авторско отчисление от приходите от продажби за продадените негови изделия, с изключение на децата от художествените паралелки, където авторското право ще се изплаща еднократно в съответствие с правилата на Закона за дееспособността. Така авторът става и съмишленик в начинанието, но в самото начинание има повече дързост, изобретателност, красота и привлекателност. Не доходността е неговата цел“, коментира инициаторът Козарев.

Повече информация за инициативата и нейните специфики, може да получите и от приложените условия за участие.

Файлове:

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *