Във връзка с постъпил сигнал от РЗИ Пловдив, касаещ съмнение за взрив от хранително заболяване в ДГ ,,Радост“, ОДБХ Пловдив извърши проверки в детската градина и кухня-майка с дейност кетъринг, приготвила храната.

 

Проучването показва, че на 30.05.2024 г. в ДГ ,,Радост‘‘ са изхранени 90 деца, от които 8 деца само от I-ва група са проявили симптоми – температура и стомашно неразположение, 3 от тях са посетили лекар. Няма хоспитализирани. От обекта са взети проби от готовите за консумация кулинарни изделия от 30.05.2024г.  за микробиологично изпитване и отривки от трапезната посуда.

 

Резултатите от изпитването в детската градина са показали отклонения от заложените  показатели на основно ястие – риба на фурна с гарнитура и от контактните повърхности. На обекта е издадено и връчено предписание за щателна дезинфекция на контактните повърхности; разработване на мониторингова програма за контрол на хигиената на обекта; допълнителни медицински изследвания за здравен статус и допълнително обучение на целия работещ персонал. На директора на ДГ „Радост“ предстои да бъде връчен Акт за установяване на административно нарушение (АУАН).

 

При извършената проверка в кухнята-майка се установи, че на 30.05.2024 г. са произведени 340 броя от засегнатата храна, доставени до 3 детски градини и склад. Взети са проби за изпитване от горецитираното меню, проби суровина (замразено филе скумрия) и отривки от трапезната посуда/инвентар. Резултатите от изпитването не показват отклонения от заложените показатели.

 

Връчено е предписание за допълнителни медицински изследвания за здравен статус на целия работещ персонал в обекта.

 

При извършена проверка от РЗИ Пловдив са взети проби от персонала (носен и гърлен секрет) на I-ва група за бацилоносителство (дизентерия, салмонела, ентеропатогенни коли) и стафилококус ауреус. Пробите са отрицателни по изследваните показатели.

 

С резултат на обследването, РЗИ Пловдив ще излезе със становище на 07.06.2024 г.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...