Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прости и отдаде последна почит на патриарх Неофит.

Архиерейска заупокойна света литургия в памет на патриарх Неофит беше отслужена тази сутрин в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Литургията беше водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник-председател на Светия синод.

Ще помним и ще носим в сърцата си Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който през целия си съзнателен живот беше верен на Бога и на своето християнско призвание. И беше за всички нас образец на всичко онова, към което се стремим и ние – смирение и чистота, милосърдие и човеколюбие, безкористна любов, търпение и мъдрост, каза в края на заупокойната архиерейска света литургия Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и призова да пазим неговото богато духовно наследство.

След заупокойната литургия Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Негово Светейшество българския патриарх. Опелото бе в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква (БПЦ) – Българска патриаршия (БП).

Печалната мъка от кончината на Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит споделяме всички православни и нашата Света Велика Христова църква в Константинопол, нашата и ваша обща духовна майка и хранителка. Това каза в словото си Вселенският патриарх Вартоломей, след като отслужи опелото на патриарх Неофит.
източник:БТА

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *