Това реши днес Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/.

За последните 7 дни регистрираните отсъстващи от класните стаи ученици, поради заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип, са между 20 и 30 % или 426 на 19 800 души на 100 000 или 215 на 10 000 души от населението на областта.

По данни на РЗИ-Бургас най-много заболели са във възрастова група 5- 14 г., следвани от 0-4 г. и 15-29 г., а най-ниска заболеваемост имат хората между 30 и 64 г. По данни на РУО-Бургас към днешна дата отсъстващите ученици са 17 %, а отсъстващите учители малко над 6 %.

По-рано днес, 10 януари, кметът Димитър Николов издаде заповед всички детски градини на територията на община Бургас да работят в режим на „засилен филтър“ с ограничен достъп на родители в детските заведения, забранява се посещаването на болни деца и болни служители, сливането на различни градински групи, носене на предпазни средства от персонала, проветряване и извършване на минимум двукратна дезинфекция на всички помещения и играчки. Актуалните данни към момента сочат, че в община Бургас процента на отсъстващите от детските градини деца е общо 33 % от всички, които посещават детско заведение.

Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, на всички профилактични прегледи и имунизации, както и на свижданията в лечебните заведения. Лечебните заведения трябва да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип и/или усложнения.

На 17 януари, вторник, Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания отново ще проведе заседание, на което, отчитайки последните данни, ще вземе решение за прекратяване или продължаване на грипната епидемия.

В срещата участие взеха областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова, кметът Димитър Николов, представители на общини, ръководители на ЦСМП, РЗИ, РУО-Бургас, представители на болнични заведения и други институции.

Решението на Регионалният щаб за противоепидемични заболявания за преустановяване на присъствената форма на обучение в училищата и университетите и преминаването им към електронна форма на обучение от 12 до 17 януари, включително, ще бъде предложено на Министерствата на здравеопазването и образованието.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *