Пред паметника на благодарността се събраха стотици граждани, общественици, представители на институции, журналисти и ученици, за да отбележат 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Възпоменателната церемония се организира от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

Уважението и признателността си към спасителите на близо 50 000 български евреи изразиха областният управител проф. Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, посланикът на Полша у нас Н. Пр. Мачей Шимански, Агатополският епископ Йеротей, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, директорът на ОДМВР-Бургас ст. ком. Калоян Калоянов, зам-кметът Диана Саватева, представители на РОЕ Шалом Бургас, на Бургаска писателска общност, общински съветници, учители и ученици от бургаски училища, потомци на спасени евреи и множество граждани.

От трибуната прозвучаха имената на няколко десетки смели граждани на Бургас, които в дните на терор и мракобесие са пренебрегнали удобството на конформизма, осмелили са се да се противопоставят на политиката на геноцид и да не допуснат трагедията, която сполетява еврейските общности в Европа, да застигне и бургаските евреи.
„Невъзможно е да се изброят всички имена, достойни да бъдат вписани в паметните страници на историята ни. Днес ние отново изразяваме своята почит и благодарност към д-р Дянко Пръвчев, Петко Росен, Любчо Зурков, Петър Велчев и много други общественици и обикновени хора, които не са се уплашили от тогавашния режим и са останали хора в нечовешко време. В страшните години на Втората световна война има много отделни примери за състрадание, но няма друга страна и друг народ, които организирано да защитят и да спасят от сигурна смърт цялото си еврейско население. Днес се покланяме и пред паметта на 11 434 загинали евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот”, каза в емоционалното си слово Алберта Алкалай, потомка на спасени бургаски евреи и председател на Център „Алеф”.

„Това което са направили нашите съграждани преди 80 години е пример за хуманизъм и толерантност. Ние сме наследници на тези чисти и почтени хора, които категорично са се противопоставили срещу депортацията на евреите към лагерите на смъртта и са дали личен пример на всички българи. Имаме повод да се гордеем с това. Спасени са 50 хиляди животи, но тук е мястото да почетем и паметта на 11 хиляди евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, които не са били спасени.”, отбеляза кметът на Бургас Димитър Николов.

Българската църква понякога е обвинявана в комформизъм, но тя знае кога да се събуди, каза в словото си Агатополският епископ Йеротей, представител на Сливенската митрополия. Доказва го примерът за спасяването на българските евреи. Духовниците не са се страхували да кажат, че влаковете с българските евреи ще стигнат до Аушвиц само, ако минат през телата на българите.

Агатополски епископ Йеротей пожела българското правителство и българският народ никога да не застават на пътя на омразата – етническа, религиозна или расова.

„Чест е да бъда в Бургас – град, чиито жители през 1943 година се записват в страниците на историята, спасявайки своите съграждани от депортация. За мен, като представител на една страна и един народ, които по особено жесток начин са засегнати от варварството на Втората световна войн, това е от изключително голяма важност. Отдавайки почит на достойните българи от преди 80 години, не можем да избягаме от настоящето. Всички вярвахме, че Втората световна война е толкова ужасяващ урок, че никога повече няма да се повтори. Затова сега не можем да останем безразлични към бруталната руска агресия в Украйна”, заяви полският посланик.

Участниците във възпоменателната церемония издигнаха своите призиви за единство, приятелство, взаимопомощ, съгласие и памет. Със стикери с еврейска звезда и надпис „Мога да бъда като спасителите на българските евреи” те заявиха готовността си да продължат да изповядат завещаните от предците ни ценности на човеколюбие и равноправие.

Десетки балони понесоха към небето благодарността към „спасителите” и готовността на най-младите да отворят сърцата си в името на човешкия живот , венци и цветя отрупаха паметника на признателност, издигнат от потомци на спасените евреи в Бургас.

Церемонията се проведе с активното участие на стотици ученици от бургаските училища: Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“, Английска езикова гимназия „Гео Милев“, Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков”, Профилирана гимназия за романски езици „Г. С. Раковски“, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, Средно училище „Петко Росен“, Гимназия по туризъм, Средно училище „Епископ Константин Преславски”, Професионална гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев“, Основно училище „Любен Каравелов“, Основно училище „Елин Пелин”.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *