Още в утрешния ден,29 февруари в библиотеката проф. д-р Петко Петков от Великотърновски университет ще ни разкаже за паметните събития и договори от края на 19 век, белязали нашата история.

Програмата за 3 март, подготвена от Община Бургас и партньори, съдържа още официални ритуали, авто-мото поход, арт базар, два концерта и кинопрожекции.

На 3 март, от 10:00 до 16:00 ч., Етнографска, Историческа, Археологическа, Природонаучна експозиция на РИМ – Бургас и БХГ „Петко Задгорски“ ще приемат посетители при вход свободен.

Програмата по дни, часове и места може да проследите в сайта на Община Бургас.

Във връзка с честването на Националния празник на Шипка пътят Габрово-Казанлък ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства от 22 ч. на 2 март до 18 ч. на 3 март. Участниците, гостите и гражданите с автомобили за тържествата ще се движат еднопосочно от Казанлък до връх Шипка и от Габрово до връх Шипка от 6 ч. на 3 март до 12.30 ч. Те ще се паркират в дясната лента по реда на качване. След 12.30 ч. пътят Шипка-Казанлък ще бъде отворен за прибиране.

От ОД МВР съобщиха, че организацията на тържественото честване изисква въвеждането на определени ограничения в движението на хората в района на Паметника на свободата, за което ще е необходимо да се спазват разпорежданията на органите на реда. Забранява се на гражданите да носят в себе си пиротехнически средства, огнестрелно оръжие и опасни предмети. Забранени са и дроновете, с изключение на тези на медии, които ще отразяват празника.

Безплатни автобуси ще извозват от 7 до 9 ч. на 3 март от хотел „Казанлък“ желаещите да се включат в тържествата.

На 3 март празникът ще започне с благодарствен молебен в храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка, отслужен от митрополит Киприан. От 11.30 ч. ще е тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Освобождението на вр. Шипка. Приемане на строя, поетична композиция, заупокойна молитва в памет на загиналите герои и слова по случай Националния празник включва официалната програма на честването. В 12 ч. ще е поклонението и поднасянето на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *