С официален ритуал, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, Бургас отбеляза Деня на спасяването на българските евреи от Холокоста. Десетки потомци на спасители и спасени преклониха глава пред паметта на смели и доблестни българи и бургаски общественици, които преди 81 години не са допуснали техните съграждани от еврейски произход да бъдат депортирани с ешалоните на смъртта. Наред с имената на Димитър Пешев, митрополит Кирил, екзарх Стефан, Асен Суйчмезов, Петър Михалев, Владимир Куртев, Иван Момчилов, от трибуната прозвучаха имената и на Дянко Пръвчев, Петко Росен, Любчо Зурков, Петър Велчев и много други обикновени хора от Бургас, които не са допуснали трагедията, която сполетява еврейските общности в Европа, да застигне и бургаските евреи. Актьорите от театрална школа „Талантино” Стефан Маринов и Таня Памукчиева прочетоха емоционални и разтърсващи стихове на Нели Закс и Мартин Нимьолер.

„В страшните години на Втората световна война има много отделни примери за състрадание. Особено значим за нас е подвигът на обикновения човек – без власт и възможности, на когото съвестта диктува постъпките, който не може да е спокоен, като знае, че съседът му ще бъде изпратен на смърт само защото е евреин. Днес сме тук да почетем и жертвите на Холокоста, но и да напомним модела на поведение на спасяване на българските евреи, който ни кара спокойно да гледаме в бъдещето”, каза Алберта Алкалай – потомка на спасени евреи и председател на Център „Алеф”.

Пред паметника на благодарността, издигнат преди 10 години в центъра на Бургас по инициатива на Център „Алеф”, се събраха множество признателни потомци на спасени евреи, представители на институции, общественици, журналисти, граждани и ученици.

Да помнят този тежък и същевременно героичен момент от нашата история призова младежите Диана Саватева – заместник кмет „Култура и вероизповедания“ в Община Бургас.

„Когато минавате край този паметник, обърнете се и вижте три думи, изписани на него. Те съдържат същността на днешния ден – памет /Да помним/, съпричастност и смелост. За тях винаги има място в нашия живот. Да бъдем съпричастни – това е истинската човешка същност. Надеждата ни е вие да помните и да пренесете това през годините”, каза Диана Саватева, като от името на Община Бургас и кмета Димитър Николов, тя изрази съпричастност към усилията на „Алеф” да съхранява паметта.

Венци и цветя отрупаха паметника на благодарността. Положиха ги представители на Център „Алеф”, Община Бургас, Английска езикова гимназия „Гео Милев”, СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, зам-кметът в Община Бургас Диана Саватева, общинският съветник и директор на Търговска гимназия Бургас Павел Чепов, Тодор Йосифов – общински съветник в Бургас, Организация на евреите в Бургас „Шалом“, множество потомци на спасени евреи и граждани.

Днес, когато светът е отново разделен и войните и насилието продължават, младежи от Бургас издигнаха своя апел за мир и толерантност. Към небето полетяха десетки балони с техните послания: любов, разбирателство, не на войната, не на насилието и геноцида.

За Бургас 10 март – Ден на спасяването на българските евреи, жертвите на Холокоста и престъпленията срещу човечеството, се превърна в своеобразен урок по краезнание и хуманизъм. След церемонията пред паметника на благодарността, от 17 часа в зала „Акад. Константин” на Центъра за съвременно изкуство и библиотека бе показан документалният филм на Алберта Алкалай „Да помним”. Лентата изважда от колективния подвиг на българския народ имената на местни политици, интелектуалци и граждани, оглавили преди 81 години обществения протест срещу подготвените депортация и унищожение на бургаските евреи.

В същия ден Канал 1 на БНТ излъчи и игралния филм „Хени. Приятелството – смисъл и спасение” – продукция на Център „Алеф”, която преодолява дистанцията на времето и през погледа на съвременните млади хора връща спомена за ужасите на Холокоста и за надеждите за спасение. Филм, който ни убеждава, че хората държат в ръцете си избора между доброто и злото, и избирайки доброто, те могат да променят хода на историята.
www.burgas.bg

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *