Няма да има промени за хората, които вече живеят в т.нар идеален център на Бургас, и използват съответните си места за паркиране, посочи Пламен Димитров и обясни:

„Ние леко сме разширили зоната, тъй като където Агенцията по вписванията не се води идеален център, но ние въпреки това сме включили и този район. Червената зона ще бъде заключена между ул. „Сан Стефано“, „Христо Ботев“, „Фердинандова“, „Гладстон“, „Иван Вазов“, Гаровия площад, „Булаир“ и се връщаме до „Сан Стефано“ през „Цар Симеон I“. Тези, които имат издаден електронен стикер по местоживеене, няма да имат проблем с новата зона. Обмисляме да окрупним тези подзони и да намалеят от около 8, както са сега, до 3.

Официално се говори, че престоя за един час ще бъде 2 лева с ДДС, уточни Пламен Димитров, като ще има ограничение на престоя до 3 часа. Какво се обмисля относно служебните абонаменти, които ограничават местата за обикновените граждани, той поясни:

„Ние смятаме да предложим по-висока цена в тази централна зона. Което може би ще е мотив, за да не се ползват тези места. Няма да е рентабилно. В момента хората могат да се възползват от споделеното паркиране. Например пред банките, където паркоместата са от 8 до 19 часа. След това паркомясто е общодостъпно за всеки гражданин. От банката не могат да ви изгонят.“

Има служебни паркоместа, които са за 24 часа, уточни Димитров и поясни, че те са пред хотели, казина, лечебни заведения и ресторанти:

„В нашето предложение предлагаме това да отпадне и да имаме паркоместа с обикновено работно време от 8 до 19 часа, и такива с удължено.“

Удълженото работно време ще бъде 24 часа в денонощието, допълни Пламен Димитров. Той припомни, че от тази година започва да се мисли и за изграждане на многоетажни паркинги в централната част на града. Относно кога може да се очакват промените да влязат в сила, Димитров уточни:

„Тези промени ще бъдат качени на сайта на община Бургас, после трябва да изтече едномесечния срок за промени и предложения, а след това ще бъдат внесени на редовна сесия. Вероятно ще влезе в мартенската сесия на местния парламент.“

Предложенията са съобразени с живущите в този район, като нови идеи могат да бъдат изпращани за разглеждане, посочи Пламен Димитров. Другите промени в паркирането включват зелената зона в комплекс Лазур да стане целогодишна – разделена на лятно и зимно работно време. В месеците от май до 30 септември да бъде от понеделник до неделя – от 11 до 20 часа. А през останалото време работното време да бъде до петък от 9 до 19 часа. Друга промяна е увеличаване на зелената зона в комплекс Лазур. Хибридната парко зона от петзвездния хотел в морската градина до Гъбката да стане зелена и отново да работи на зимно и лятно работно време. Друго предложение е да се обособят паркоместа за двуколесни превозни средства, сред които мотори и мотопеди, посочи още Пламен Димитров.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *