Първата ѝ изява е в телевизионната поредица Screen One през 1993 г., когато Кийра е само на осем години. Следват „Междузвездни войни: Епизод I – Невидима заплаха“, „Оливър Туист“, „Ритай като Бекам“, „Карибски пирати: Проклятието на Черната перла“, „Наистина любов“, „Крал Артур“, „Гордост и предразсъдъци“, „Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца“, „Карибски пирати: На края на света“, „Никога не ме оставяй“, „Анна Каренина“, „Джак Райън: Теория на хаоса“, „Игра на кодове“, ‚Еверест“, „Косвена красота“, „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“, „Колет“, „Лешникотрошачката и четирите кралства“, „Berlin, I Love You“, „The Aftermath“, „Misbehaviour“, „Silent Night“.

Кийра Найтли има две номинации за Оскар – за най-добра актриса в „Гордост и предразсъдъци“ (Pride & Prejudice) през 2005 година и за най-добра актриса в поддържаща роля в The Imitation Game през 2004 година. Три пъти е номинирана за Златен глобус – за „Гордост и предразсъдъци“, „Atonement“ и „The Imitation Game“. За „Atonement“ и „The Imitation Game“ актрисата е номинирана и за БАФТА.

Още от малка Кийра иска и знае, че ще стане актриса. На три години вече настоява да има собствен агент, както родителите си. Тя е толкова упорита и настойчива, че възрастните се предават. Обещават да ѝ наемат агент, ако се справя отлично в училище. И тя изпълнява добросъвестно своята част от сделката: учи се добре, дори и по време на ваканциите. Освен училищните си задачи, посещава и уроци по актьорско майсторство.

Единствената спънка по пътя към осъществяването на мечтата на Кийра, се оказва дислексията. Бъдещата актриса е принудена да носи специални очила, за да може да чете и не може да изговаря дълги думи. Успява да се пребори с болестта, благодарение на романа на Джейн Остин “Разум и чувства” и сценария на Ема Томпсън по този роман. Шарман работи с Ема по сценария. Дава копие от него на дъщеря си с думите: “Ако Ема Томпсън не можеше да чете, щеше да го преодолее! И ти трябва да започнеш да четеш, защото това е нещото, което щеше да направи Ема Томпсън.”

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *