Това каза в предаването „Тази сутрин“ на bTV д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

„Има ли нужда от една болница отговор дават пациентите като търсят дадена болница или не. Защо се строят болници, където има много, отговор дължи законодателят – такъв е законът, такива са правилата“, коментира председателят на БЛС.

Според него пътят към създаване на национална детска болница не е през това да се забраняват други лечебни заведения и медицинските специалисти да стават „крепостни на държавата“.

„Пътят е Министерството на здравеопазването да предложи национално приоритетно финансиране, за да има добри заплати за сестрите, добри заплати за лекарите и съм сигурен, че ще се намерят специалисти“, смята д-р Маджаров.

Според него по същия начин трябва да се реши и проблемът с липсата на лечебни заведения и специалисти в 1/3 от територията на България.

„Режимът за разкриване на нова болница не е регистрационен, а разрешителен. Няма обаче инструмент държавата да прецени дали да разреши – ако някой инвеститор отговаря на всички изисквания, трябва да получи разрешение“, каза още председателят на БЛС.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *