В процеса по съставяне на правителство е необходимо да се търсят отговори на ключови въпроси и да се изяснят важни позиции на партиите. Това заяви държавният глава Румен Радев в началото на срещата си днес в президентската институция с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“. През днешния и утрешен ден президентът провежда консултации с представители на политическите сили в 49-ото Народно събрание в съответствие с конституционната процедура. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът припомни, че без да бъде официално част от управлението, парламентарната група на ДПС активно е подкрепяла управляващото мнозинство през последните 9 месеца, включително по най-важните решения, взети от 49-ото НС. „Това създаде предпоставки за редица анализи и тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите между партньорите ГЕРБ и ПП-ДБ, включително и по темата за нюансите по отношение на плаващите мнозинства“, посочи държавният глава.

Румен Радев постави пред представителите на парламентарната група на „Движение за права и свободи“ въпроса за това как виждат ролята на ДПС в следващ ротационен период, в случай, че се стигне до такъв. „Стоейки близо както до ГЕРБ-СДС, така и до ПП-ДБ, как преценявате шанса за постигане на споразумение за създаване на правителство с първия мандат и ако той не сполучи, виждате ли възможност в 49-ото НС да се търси друга управленска конфигурация?“, попита още държавният глава.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *