Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще представят пред свои връстници произведения на Йордан Радичков. Същата вечер в Дом-музей „Пеньо Пенев“ ще се състои беседа с проф.Пламен Дойнов. Темата е „Забранените поети по времето на социализма“.

На 26 април Димитровград ще бъде домакин на Национална литературна кръгла маса на тема „Кой се страхува от Пеньо Пенев?” с участието на изследователи на поета и българската литературата на XX век. Във форума са поканени лектори от всички университети в страната, в които се преподава литература, както и експерти, имащи отношение към темата.

Традиционно на 27 април поколенията отдават почит към Пеньо Пенев с поклонение на паметника-костница в едноименния парк. Събитието е планирано за 10.30ч. сутринта, когато с поднасяне на венци и цветя димитровградчани ще се преклонят пред паметта на поета.

В неделя, 28 април от 19.00 часа ще се състои концерт класическа музика по проект „Изгубената музика“. Произведенията ще бъдат представени от международен оркестър, съставен от музиканти от Форли Музика (Италия), Симфоничен оркестър – Аликанте (Испания) и Забавно-духов оркестър – Димитровград. Концертът се реализира с подкрепата на Европейската асоциация на консерваториите – Брюксел. Диригент Стефано Нани (Италия).

Спектакълът „Мислещите трастики“ по поезията на Миряна Башева очаква ценителите на словото представен от Театрална работилница „Сфомато“. Спектакълът ще може да се гледа на 29 април в ОДТ „Апостол Карамитев“.

Кулминацията на тържествата е на 7 май, когато ще бъде връчена националната литературна награда на тазгодишния лауреат. Официалната церемония по връчване на Националната литературна награда „Пеньо Пенев“`2024 ще бъде в лятната градина на „Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Съпътстващи изложби ще могат да се разгледат по време на поетичните празници. В лятната градина на Историческия музей ще бъде позиционирана изложбата „Четенето през социализма: ГДР И НРБ”, която представя по достъпен начин литературата и четенето в социалистическа България и Източна Германия. В България изложбата се представя със съдействието на фондация „Конрад Аденауер. Другата изложба ще предложи на публиката витрина с книги и статии от периодичния печат в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ на тема „Пеньо Пенев в спомените на своите съвременници“.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...