Събитието е с вход свободен. Добре дошли са както представителите на писателската общност, така и всички почитатели на съвременната литература.

Тази година свой нов носител ще има и престижната национална награда „Златен пегас“ за цялостно творчество и постижения в областта на литературата и културата. Тя се връчва през интервал от 2 години.

По-рано в петъчния ден творците ще имат възможност да се запознаят с професионалната оценка на д.ф.н Кирил Топалов и Юлиян Жилиев за литературната продукция. Двамата критици бяха предложени от сдружение „Бургаска писателска общност“ и назначени със заповед на кмета на Община Бургас. Те имаха сериозната задача да изчетат книгите с белетристика и поезия и да подготвят анализи.

 

Проф. д.ф.н Кирил Топалов е български учен, писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик. Той ще направи преглед на белетристичните творби на бургаски автори и ще направи мотивирани номинации за носител на плакет „Петко Росен“.

 

Юлиан Жилиев е български литературен критик и преводач от френски език, преподавател по български език на чуждестранни студенти в Технически университет – София. Той ще представи доклад за поетична продукция от бургаски поети през 2022 г. и ще направи мотивирани номинации за носител на плакет „Христо Фотев“.

 

 

Своите доклади критиците ще представят в Дома на писателя, ул. „Вола“ 1. Прегледът на прозата ще е от 10:00 часа, а на поезията от 14:00 часа.

Носителят на националната награда „Златен Пегас“ е предложен от Бургаска писателска общност.

Участие в церемонията по връчване на Годишните литературни награди ще вземе джаз формация „Бургас“, а в ролята на водещ влиза Ася Атанасова – актьор от Държавен куклен театър – Бургас.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *