Неизменна част от бургаското музикално лято е фестивалът „Джаз в Бургас“. Новото му издание идва с 3 дати през юли и 2 през август. Мястото е известно – уютният двор на експоцентър „Флора“. С годините събитието, организирано с желание от Община Бургас, си създаде редовна публика от ценители, които се наслаждават на стилен джаз, изпълнен от виртуози от страната и чужбина под звездното нощно небе.

Билети за „Джаз в Бургас“ се продават в каса „Часовника“, каса експоцентър „Флора“ и в мрежата на Eventim. Ето и участниците в новото издание:

 

11 юли, четвъртък – 20 ч.

 

„David Dower trio“ with special guest Kim May – bass

David Dower – пиано

Elliot Frost -китара

Matt Fisher – ударни

Австралийски джаз с български привкус!

Вълнуваща, жизнена и забавна, тази австралийска банда съчетава джаз, рок и дори български музикални влияния, за да създаде свое собствено оригиналнo звучене.

“Дейвид Дауър Трио” станаха редовни гости на България. Тази година ще е петото им турне тук. Те са свирили на големи фестивали, включително на Международния Джаз Фестивал в Банско, “Джаз в Бургас”, Дикси Джаз Фест във Велико Търново, както и на други места в цялата страна. Техните изпълнения винаги са вълнуващи, с явна страст и ентусиазъм, и винаги поднесени с много усмивки и смях. Музиката им е достъпна за всякаква публика.

Триото вече има записани три албума в България, включително най-новия „Мравка“, който включва съвместна работа c български музиканти, фолклорен хор и изпълнител на кавал. Дейвид е много изобретателен пианист и композитор и любовта му към България и българската музика оказва влияние върху неговия композиторски стил по уникален начин.

Тази година триото добавя и четвърти член – базираният в Обединеното Кралство китарист Елиът Фрост, като специален гост в състава.

Албумите на David Dower Trio са достъпни в Bandcamp (https://daviddowertrio.bandcamp.com/), както и във всички стрийминг платформи.

 

„Paloma“

Мирослава Кацарова – вокал

Мирослав Турийски – пиано

Александър Леков – бас

Младен Димитров – перкусии

Квартет „Perfect“

Ивелина Христова – цигулка

Диляна Давидова – цигулка

Мария Венкова – виола

Антоанина Юрганджиева – виолончело

Мирослава Кацарова джаз квартет и струнен квартет „Пърфект“

През последните десет години джаз певицата Мирослава Кацарова създава ежегодно по една нова концертна програма, която се отличава със специфичен музикален материал, нова звучност, силни, умни аранжименти, разказани истории. „Paloma“, както е заглавието на новата поредица от концерти, се появява след „Singin’n’Swingin'“, „Desafinado“, „April In Paris“, „Cinema“, „Blue Moon Songs Of Billie Holiday“, „The New Standards“, „Electronic Dreams“, „Bluetronic“ и „Като в картина на Шагал“. „Paloma“, точно като старата мексиканска песен.

Една от любимите версии на Мира Кацарова на тази песен е на Каетано Велосо. Особено важен акцент в този своеобразен музикален, но и филмов разказ, който вече се състоя при огромен интерес и успех в Пловдив и София, е преработката на познатите стари латино песни. Оркестрациите за струнния квартет са неконвенционални в съзвучие с типично джазовата рехармонизация, силно подчертана от класическото джаз трио – пиано, бас, барабани.

А новите аранжименти са изцяло на пианиста, композитор и преподавател Мирослав Турийски.

„Тиха и сладостна носталгия по черно-белите филми на XX век, по техния саундтрак и естетика, по наивните им, но автентични настроения – това е фокусът на новата ни концертна програма. Внимателно и с любов съм избрала музикални теми, които ме изразяват и отговарят на идеала ми за песен – мелодична, красива линия, със съвършено втъкан текст в нея. В програмата съм подбрала песни с фини препратки към магическия реализъм на латиноамериканската култура като „Cucurucucu Paloma“, „Samba de Bencao“, „Manha de Carnaval (Black Orpheus)“, „Desafinado“, „Amapola“, „Mas Que Nada“, „Dindi“ и още други, повечето от тях – свързани с филми. Миро Турийски е претворил стария музикален материал и преосмислил темите в него така, че да звучи модернистично, но и носталгично, и с уважение към оригинала“, казва Мира Кацарова.

 

12 юли, петък – 20 ч.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...