Смущенията в геомагнитното поле на планетата започнаха през почивните дни и достигнаха своя максимум през изминалите часове, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.
За денонощието са били регистрирани над 20 слънчеви изригвания. Очаква се бурята да продължи поне още два дни. Прогнозите за космическото време издадоха предупреждение за геомагнитната буря, като заявяват, че плазма от слънчево изригване може да попречи на радиопредаванията на Земята. Може също така да предизвика впечатляващо сияние (аурора), пише Associated Press.
Центърът за прогнозиране на космическото време на NOAA в Боулдър, Колорадо уточнява, че няма основания за тревога. Все пак от центъра предупреждават, че бурята би могла да прекъсне високочестотно радиопредаване, като например от самолети, които се опитват да комуникират с отдалечени контролни кули.
„Повечето търговски самолети могат да използват сателитно предаване като резервен канал“, според Джонатан Лаш.
Сателитните оператори е възможно да имат проблеми с проследяването на своите космически кораби, а през електрическите мрежи може да премине индуциран ток, но няма нещо, с което да не могат да се справят. „За широката публика, ако имате ясно небе през нощта и сте на по-високи географски ширини, това би било чудесна възможност да видите небето да свети“, добавя Лаш.
На всеки 11 години магнитното поле на слънцето се обръща, което означава, че неговите северни и южни полюси сменят позициите си. Слънчевата активност се променя по време на този цикъл и сега е близо до най-активната, наречена слънчев максимум, предаде агенция „Фокус“.
източник:Институт по астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория, БАН

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *