Европейската комисия уточни днес, че плащането на глобата, присъдена срещу Унгария от Съда на ЕС за неспазване на правилата в областта на миграцията и убежището, е неизбежно. Засега комисията ще попита писмено Будапеща как възнамерява да изпълни съдебното решение и според отговора ще прецени следващите стъпки, поясни на пресконференция говорител на институцията.

Той добави, че Унгария трябва да вземе мерки, за да приложи съдебното решение и да плати присъдената глоба. В подобни случаи ЕК изготвя график за изпращане на покани за плащане, поясни говорителят. След получаването на такава покана засегнатата държава има 45 дни да се разплати и, ако не го направи, ще има напомняне с допълнителен 15-дневен срок. В случай, че и след това няма плащане, комисията пристъпва към удържане на сумите от средствата, изплащани на съответната държава от бюджета на ЕС, допълни той.

Срокът за неизпълнение на съдебното решение се отчита от днес, каза говорителят. По неговите думи отсъдените 200 милиона евро глоба несъмнено трябва да бъдат платени, а неизпълнението на решението от днес нататък ще бъде оценено от ЕК допълнително.

/БТА/

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...