Гостите се насладиха на българския филм „Изкуството да падаш“, който преди броени дни печели Наградата на публиката на фестивала в столицата.

Лентата е дебют на режисьора с бургаски корени Орлин Милчев. Веднага след края на прожекцията публиката се срещна и с екипа на продукцията.
„Може да приемете, че по време на „София филм фест на брега” и аз съм бургазлия”, каза основателят на фестивала-майка „София филм фест“ Стефан Китанов, който бе в компанията на заместник-кмета по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева, програмният директор на „София филм фест на брега” – проф. Георги Дюлгеров и Кристина Ингилизова от „Арт фест“.
„Радвам се, че аз ще предам поздравите на кмета Димитър Николов към всички вас. Този фестивал се е провеждал на различни места – и в кино „Тракия”, и в театъра, и в Кукления театър, но има нещо , което във времето не се промени, и това го прави устойчив, а именно – екипът. Това е събитие, което има своята вярна публика , но привлича и нова. Тези дни са празник за всички почитатели на седмото изкуство”, сподели в приветствието си зам.-кметът Йорданка Ананиева.
Програмата на фестивала включва 22 пълнометражни и 14 късометражни филма, както и един, пригоден за хора със зрителни проблеми. В съпътстващата програма е още провеждането на „Киноклас“, воден от режисьора Надежда Косева, представяне на книгата на проф. Георги Дюлгеров „Биография на моите филми – част II“, както и литературно четене на победителите от националния литературен конкурс „Морето“ през годините. Предвидени са и срещи с част от авторите на филми.
„Разбира се, не мога да не спомена имената на хората, с които преди толкова години започнахме фестивала в Бургас – неговата душа Йорданка Ингилизова и съпругът ѝ Георги Ингилизов, които за съжаление вече не са сред нас, но пък делото им достойно се продължава от техните дъщери – Александра и Кристина Ингилизови“, отбеляза още проф. Дюлгеров. Той припомни още, че и тази година, по традиция, публиката ще има възможност да гласува за филмите след всяка прожекция и по този начин да стане съучастник в определянето на носителя на Наградата на публиката. Той ще получи една от двете статуетки „Сребриста чайка“, дело на скулптора Никола Станчев. Другата статуетка „Сребриста чайка“ се дава от Община Бургас и ще бъде връчена от жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Александра Ингилизова, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Мария Пенчева, Христо Димитров-Хиндо, Слади Георгиев, Стефани Райчева и Катерина Ламбринова.
фестивала на 7 април. /ХК/
„Бургас е изключително специален град за мен. Това е градът на моите родители – на майка ми и на баща ми. Градът, в който като дете всяко лято прекарвах по три месеца при баба и дядо. Вълнението за мен също е двойно. От една страна, защото проф. Дюлгеров го гледа, а от друга, защото в същата тази зала преди около 40 години се е случил още един дебют – дебютният спектакъл на баща ми „Генезис“”, заяви Орлин Милчев, който е син на театралния режисьор Милчо Милчев

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *