Това ще стане, след като Общинския съвет в Бургас днес одобри предложението на кмета Димитър Николов във връзка с кандидатстване на НХА с проектно предложение по първата покана от Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България – Турция 2021-2027.

„НХА – Филиал Бургас вече няколко години подготвя студенти от специалност „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Книга, илюстрация и печатна графика“, част от които вече са специализанти в НХА – София в областта на майсторско печатане на графика. С всяка следваща година екипът на НХА надгражда възможностите си на територията на гр. Бургас и цели да съхранява и възстановява досегашните постижения, да обединява артисти и общественост за популялизиране на специфичния духовен климат на Бургас, да възпитава високи критерии и желание за творческа изява сред младите хора на Бургас и студентите от НХА. Базата е ценност, която би трябвало да се съхрани, да носи популярност и да привлича, както почитатели на изкуството, така и туристи желаещи да запечатат момента посредством създаване на собствено произведение на място. С изграждането на центъра НХА ще създаде дом за творци от целия трансграничен регион, ще се срещат обучаеми, ученици и студенти, утвърдени творци, които са своеобразна атракция за гости и туристи, ще създават атмосфера, ще служат за пример“, посочи в мотивите си кметът Димитър Николов.

Изключително важно за поддържане дейността на Графична база е извършването на основен ремонт на сградата. Екип на НХА е разработил концепция, която да осигури финансиране за тази дейност /ремонт на покрив, канализация, ел. захранване необходимо за функциониране на съоръженията, хидроизолация, обособяване на функционални помещения и др./ Изграждането на „Културно-образователен център и музей“ в Бургас ще покрива нуждите на студентите, преподавателите и кандидат-студентите в НХА, както и на членовете на дружеството на художниците в Бургас. Центърът ще дава възможност на чуждестранни автори и изявени творци да провеждат уъркшопи и осъществяват художествени проекти. Центърът ще работи съвместно с Община Бургас, която е собственик на имота, като допринася за активната културни образователна програма на морския град.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *