Голяма кръгла каменна сграда на 4000 години, открита на върха на критски хълм, озадачава археолозите и заплашва да попречи на голям проект за летище на гръцкия туристически остров.

Гръцкото министерство на културата заяви във вторник, че структурата е „уникална и изключително интересна находка“ от минойската цивилизация на Крит, известна със своите разкошни дворци, пищно изкуство и загадъчна писменост.

Наподобяващи огромно автомобилно колело отгоре, руините на лабиринтната сграда с площ от 1800 квадратни метра (19 000 квадратни фута) излязоха наяве по време на скорошни разкопки от археолози. Мястото беше предназначено за радарна станция, която да обслужва ново летище в процес на изграждане близо до град Кастели. Предвидено да бъде отворено през 2027 г., се предвижда да замени второто по големина летище в Гърция в Ираклион и да обслужва до 18 милиона пътници годишно. Археолозите все още не знаят за какво е служила структурата на хълма. Все още е в процес на разкопки и няма известни минойски паралели.

Така че за момента експертите предполагат, че може да е бил използван за ритуал или религиозна функция. Обградена от осем стъпаловидни каменни стени с височина до 1,7 метра (5,6 фута), вътрешната структура е била разделена на по-малки, свързващи се пространства и може да е имала плитък коничен покрив.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...