Светът Източник: Компас

По този въпрос е направена калкулация от Изследователската станция Попъуци, Румъния, информира Agrointel.
Учените от станцията са калкулирали разходите и доходите, които един овцевъд може да има от продажби. Увеличените разходи за отглеждане на добитък означават, че фермерите могат само да се надяват да направят печалба от капитализиране на агнета, които надвишават определено тегло, казва Йоника Некифор, президент на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите Moldoovis.
В този период забелязвам, че има много варианти на цените. За да не оставяме място за всякакви спекулации, направихме цена, като калкулирахме абсолютно всички разходи, които се правят, докато дойде едно агне например на възраст три месеца и има оптимално живо тегло 30 кг. Обикновено цената на живо тегло през този период не трябва да надвишава 22 леи без ДДС (8.67 лева). Така килограм живо агне трябва да излезе някъде към 24 леи (9.46 лева), уточнява Некифор.
За да се продават изгодно агнетата, те трябва да са с минимално тегло 30 килограма.
Винаги съм казвал, че трябва да продаваме агнетата с определено тегло, за да имаме определена печалба. Тук говорим за средно тегло от 30 килограма живо, което би донесло и 10% печалба на фермера, казва още животновъдът.
Президентът на Moldoovis подчерта, че зад продажбата на едно агне стоят сериозни разходи по издръжка на животните и служителите. Според него висока цена на агнешкото месо не е препоръчителна, тъй като ще се отрази на процента продажби.
За Великден на пазара ще има агнета за всеки вкус и бюджет, уверява също така Некифор.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *