Те очертаха своя подход в ново проучване, публикувано в четвъртък в онлайн списанието Device. С „пиеща птица“ като генератор учените казаха, че са успели успешно да използват енергията, създадена чрез естествения процес на изпаряване на водата, и да я преобразуват в електричество. Според проучването, тази система „питейна птица“ в крайна сметка е успяла да произведе изходно напрежение от повече от 100 V, което я отличава от други проучвания, опитващи се да изследват ефикасността на изпарението на водата като източник на чиста енергия.

Това е новаторска идея, която предполага сравнително основен механизъм за преобразуване на енергията — в този случай такъв, който преобразува топлинната енергия в механична енергия — може да събере енергията, освободена чрез изпаряване на вода, използвайки собствената латентна топлина на изпарението и нещо, наречено трибоелектричен ефект. Това е прехвърлянето на електрически заряди, което възниква между два обекта, когато те се докоснат или се плъзгат един срещу друг.
Авторите на изследването казаха, че тяхното изследване „осигурява практичен метод за захранване на малки електронни устройства, използващи енергия от изпарение“.

„Пиещата птица“ е учебен инструмент, който за известно време се появява често в ранните уроци по физика, тъй като се използва за демонстриране на основите на термодинамиката, която се фокусира върху връзките между топлината и други основни форми на енергия. Когато бъде поставена зад чаша с вода, птицата, с първоначално натопена във вода глава, в крайна сметка ще се наклони напред над ръба и ще изглежда, че „пие“ от чашата, преди да се залюлее обратно изправена и след това да повтори същия модел от движения отново.
източник: www.cbsnews.com

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *