Тя е посветена на 80-ата годишнина от откриването на казанльшката Тракийска гробница. В експозицията са включени 12 табла, представящи историята на проучването и опазването на паметника през годините, преплетена през професионалните биографии на личностите, които са свързани с това.
Сред тях са директорът на музея при откриването на гробницата Димитьр Чорбаджийски -Чудомир, художникът Асен Василиев, който прави първите снимки, архелогът Васил Миков, който провежда разкопките и реставраторът Карл Йорданов, който почиства и укрепва стенописите.
Усилията за опазване на паметника на тракийската култура са свързани с изграждането на защитна постройка над паметника и осигуряване на подходящи условия за неговото сьхранение, което включва ангажирането и труда на десетки професионалисти.
Изграждането на точно копие на гробницата през 1974 година е следващият етап в опазването и представянето на гробницата. Всички тези моменти и личностите, свързани с тях, ще бъдат представени в предстоящата изложба.
Снимките, използвани в изложбата, са от архивите на ИМ „Искра“, Литературно-художествен музей “Чудомир“, Националния археологически музей при Българската академия на науките, Централния държавен архив, катедра „Археология“ при Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и личните архиви на проф. Миглена Прашкова и Петя Големанова.
Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 30 юни, а входът е свободен.
През годината предстоят още множество събития, посветени на тракийската култура. Част от тях ще бъдат посветени на 20-ата годишнина от откриването на гробницата на Севт III в могилата Голяма Косматка.
На 29 май официално отворен за посетители предстои да бъде и гробнично-култовият комплекс Оструша, който беше изцяло реставриран и социализиран с мащабния проект на Община Казанлък „Светът на траките“.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...