Износът от втората по големина икономика в света се е повишил със 7,1% през периода януари-февруари, надминавайки прогнозата за растеж от 1,9% от анкета на Reuters сред икономисти. Растежът също е значително по-висок от печалбите от 2,3%, регистрирани през декември.

Вносът също надмина очакванията, с 3,5% повече от преди година, докато търговският излишък достигна 125,2 милиарда долара, около 7% по-висок от същия период на миналата година.

Освен слабия базов ефект, силното търсене от нововъзникващите пазари помогна за скока на търговията на Китай в началото на годината. Доставките за Африка, Латинска Америка и Индия са нараснали съответно с 21%, 20,6% и 12,8%.

„Докато силният ръст на износа към Индия може да отразява повече нейната силна местна икономика, износът към Африка и LatAm може да показва нарастващи търговски връзки между Китай и тези нововъзникващи икономики, на фона на широка глобална геополитическа промяна“, казаха анализатори на Nomura в четвъртък.

Индия е най-бързо развиващата се голяма икономика в света и нейното правителство очаква тя да нарасне със 7,6% тази година.

Междувременно износът на Китай за Русия се увеличи с 12,5%, което представлява забавяне от бързия растеж, наблюдаван миналата година. Москва стана 10-ият най-голям търговски партньор на Китай миналата година с рекордните 240 милиарда долара стоки, изпратени между двете страни. В началото на 2024 г. се свлече до 11-то място.

„Износът на Китай за Русия е малко вероятно да нарасне отново в близко бъдеще до нива, равни на тези през 2023 г., главно поради високата база и ограниченото пространство за китайските износители да разширят още повече пазарните си дялове в Русия“, казаха анализатори на Nomura в четвъртък .
източник:CNN

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *