Това е сценарият, който Китай предвижда за Югоизточна Азия като част от своята инициатива „Един пояс, един път“ , обширна програма за развитие на задгранична инфраструктура, която стартира преди повече от десетилетие.
През 2021 г. полувисокоскоростната железопътна линия Лаос-Китай беше отворена за пътници, свързвайки югозападния китайски търговски център Кунминг с лаоската столица Виентян – приблизително 10-часово пътуване, обхващащо около 1000 километра (621 мили), за което официални лица твърдят, увеличи броя на китайските пътници по суша, като същевременно облагодетелства значително местните доставчици и бизнеса в малката страна без излаз на море.

Също така с помощта на Китай, първият влак-стрела в Югоизточна Азия започна да работи в Индонезия през октомври 2023 г. след години на неуспехи и забавяния, свързвайки столицата Джакарта с Бандунг в Западна Ява, един от най-големите градове в страната и важен център за изкуства и култура.

Междувременно в Тайланд е в ход втори високоскоростен железопътен проект, който има за цел да свърже железопътната линия Лаос-Китай с Банкок, но сега е изправен пред допълнителни забавяния и нарастващи разходи за строителство. Пускайки на етапи, тайландското правителство в момента очаква пълната линия да заработи до 2028 г. Китайското правителство не е посочило подробен график.

Проектът, разглеждан от някои анализатори като „фискален капан“, беше източник на разгорещени дебати и контрол в Тайланд, като правителството се съгласи да поеме пълните строителни разходи от 5 милиарда долара (179 милиарда бата) за първата строителна фаза, съобщи Ройтерс. Китайската страна ще отговаря за инсталирането на системи, дизайна и доставката на влакове.

И когато тази линия най-накрая бъде завършена, планът е да се разшири в Северна Малайзия, където ще се свърже със столицата Куала Лумпур, преди най-накрая да завърши на 350 километра (218 мили) на юг в Сингапур.

Китайската инициатива „Един пояс, един път“ стартира в началото на президентството на Си Дзинпин.

В допълнение към високоскоростните железопътни линии, многомилиардни морски мостове и магистрали, пристанища, летища, електроцентрали и телекомуникационни мрежи играят основна роля в създаването на новия „Път на коприната“, който управляващата Китайска комунистическа партия желае.

Много от тези проекти, като железопътната линия Китай-Лаос, са проектирани с оглед на икономическите интереси, казват експерти. Според китайските държавни медии железопътната линия Китай-Лаос е транспортирала кумулативно 4,22 милиона тона товари през 2023 г., което е увеличение от 94,91% на годишна база.
източник:CNN

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *