Отделът Starshield на SpaceX разработва сателитната мрежа по класифициран договор за 1,8 милиарда долара с Националната разузнавателна служба (NRO), съобщи Ройтерс в петък, цитирайки пет източника, запознати с програмата.
Акаунт в социални медии, управляван от Народната освободителна армия (PLA), заяви, че програмата на SpaceX разкрива „безсрамието и двойните стандарти“ на Съединените щати, докато Вашингтон обвинява китайските технологични компании, че заплашват сигурността на САЩ.
Мъск управлява други компании, включително производителя на електрически превозни средства Tesla, който има голямо производствено присъствие в Китай. Нито Junzhengping, нито Global Times споменават Мъск или Тесла.
В отговор на историята на Reuters, NRO призна мисията си за разработване на космически системи за наблюдение, но отказа да коментира степента на участието на SpaceX.
SpaceX, най-големият сателитен оператор в света, не отговори на няколко искания за коментар.
Планираната мрежа Starshield е отделна от Starlink, съзвездие на SpaceX, което има около 5500 сателита в космоса, за да осигури почти глобален интернет на потребители, компании и правителствени агенции.
Китайски изследователи от PLA през последните две години са проучвали разгръщането на Starlink във войната в Украйна и многократно са предупреждавали за рисковете, които представлява за Китай.
Китай заяви, че също планира да започне изграждането на свои собствени сателитни съзвездия.
източник:REUTERS

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *