Това е единственото музейно копие, което е пълен аналог на оригинала. Изработено е от чисто 23-каратово злато. Предметите са собственост на Националния исторически музей – София, откъдето любезно предоставиха възможността бургазлии да се насладят на това най-изящно и богато тракийско съкровище.
Панагюрското съкровище е открито през 1949 г. на 2 км от Панагюрище. Състои се от 9 златни предмета с общо тегло малко над 6 кг – ритони, кани-ритони, амфора и една фиала.
Днес се предполага, че това съкровище е от края на IV – началото на III в. пр. Хр., и е принадлежало на тракийски цар от племето на одрисите, като е участвало в религиозни церемонии.
Съдовете са с различни изображения. Представени са редица древногръцки божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл, Тезей, Парис, вакханката Ериопа. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки.
Фиалата от съкровището е с украса от африкански глави.
Панагюрското съкровище е най-известното тракийско съкровище. То е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, САЩ, Япония, Швеция и много други.
Изложбата е част от програмата на РИМ – Бургас за Нощта на музеите на 18 май и се организира съвместно от бургаския музей и Община Бургас.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *