Участниците дискутираха предизвикателства и новости в областта на репродуктивното здраве при мъжа и жената, като сесиите бяха отворени и за лични лекари и студенти.

„Темата за репродуктивното здраве е изключително важна за страната ни, която е с отрицателен прираст. Прави ми впечатление, че навсякъде се рекламират турски клиники, където да се лекуват подобни проблеми. Сигурна съм, че в тази зала са хората, които ще успеят да обърнат тази тенденция“, каза по време на форума ректорът на университета проф. Магдалена Миткова.

На откриването на високия форум присъстваха председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова, зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, зам.-кметът на Община Поморие Янчо Илиев, изпълнителният директор на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски и представители на медицински заведения.

В началото на семинара проф. Петя Цветкова, която е съпредседател на организационния комитет, припомни един от постулатите на Световната здравна организация – „всеки човек има право на сексуално и репродуктивно здраве, но в същото време всеки е длъжен да го опази“. Проф. Цветкова и д-р Антонио Душепеев (съпредседател на организационния комитет) обърнаха внимание, че в Бургас ин витро се работи не само със съвременна апаратура, но тук се въведе инициативата работа рамо до рамо на гинеколог и андронолог.

„Преди повече от 10 години в Бургас беше създаден фонд за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Тази идея беше развита по-късно с основаването на медицински център. И стигаме до днес – провеждането на този форум, в който ще се включат изключително подготвени специалисти. Важно е да отбележим, че в УМБАЛ-Бургас вече се работи по-сериозно в посока и на мъжкия стерилитет“, каза д-р Душепеев. Той обърна внимание, че в залата е и д-р Павлета Табакова, благодарение на която в Бургас има ин витро център и подготвени специалисти.

Част от темите, които лекари и учени обсъдиха бяха: „Асистирана репродукция при редки заболявания“, „Хомеопатията – холистичен подход в репродуктивното здраве“, „Медико-биологични фактори на мъжкия инферилитет и тяхното диагностично и клинично значение“, „Ефектът на GSM телефоните върху качеството на спермата“ и т.н.

Председател на научния комитет на форума бе деканът на Медицинския факултет проф. Христо Бозов.

Лектори бяха водещи лекари и учени от София, Бургас, Пловдив и Варна.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *