Пастата и протеиновите блокчета, направени от нищото, са само началото. През следващите две години НАСА планира да изпрати астронавти обратно на Луната чрез своята програма Artemis; Международната космическа станция (МКС), проектирана да обикаля в орбита за 15 години, но сега навършва 26 години в космоса, скоро ще бъде заменена и учените разглеждат сериозно възможността за пилотирани мисии в дълбокия космос.

 В момента астронавтите получават малки торбички с храна, съдържащи готови ястия. Тези ястия се приготвят от специализирани компании за производство на храни и след това се сушат чрез замразяване, дехидратират или термостабилизират. Астронавтите добавят вода, за да затоплят или охлаждат ястията за ядене; те също могат да носят със себе си специална храна, която им напомня за дома (това също трябва да бъде внимателно формулирано и термостабилизирано). Има някои забрани: всичко, което е трохи, като хляб, не може да бъде пренесено в космоса, тъй като трохите могат лесно да се пренесат във въздуха в среда с ниска гравитация, което означава, че могат да бъдат вдишани или да попаднат в жизненоважно оборудване. Солта е ограничена, поради факта, че тялото съхранява натрий по различен начин в пространството, което води до ускорена остеопороза, а алкохолът също не е разрешен, тъй като засяга системата за рециклиране на отпадъчни води в МКС.

През 2021 г. НАСА стартира Deep Space Food Challenge, за да открие нови начини за създаване на храна в космоса с ограничени ресурси, произвеждащи минимални отпадъци, като същевременно осигурява безопасна, питателна и вкусна храна, която може да изпълни дългосрочна мисия в дълбокия космос.

Solar Foods, базирана в Хелзинки, е една от осемте компании, достигнали финалната фаза на предизвикателството. Тяхната забележителна концепция: използване на космически отпадъци за създаване на протеин. „Ние правим храна от нищото, съвсем буквално“, казва Артуу Луканен, старши вицепрезидент на Solar Foods по космоса и отбраната. Неговата компания откри ядлив микроб във финландската провинция, който расте, като се храни със смес от въглероден диоксид, водород и кислород. Резултатът е източник на протеин от бактерии. Протеинът може да се смеси с набор от вкусове или текстури, за да се създадат различни видове питателна храна, като паста, протеинови блокчета, алтернативни меса и дори заместител на яйца „Започнахме да мислим за космическа храна, защото във всяко космическо местообитание имате на разположение два ключови отпадъчни газове: водород и въглероден диоксид“, каза Лууканен. „Така че това, за което говорим тук, наистина не е просто технология за производство на храни за космоса, а нещо, което ще бъде неразделна част от контрола на околната среда и системата за поддържане на живота.“

източник:BBC

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...