Шедьовърът по музика на Адолф Адам е посветен е на чистотата на спонтанно породените чувства, тяхната съдбовна сила и победата на любовта – като житейски смисъл и стимул, над света на сенките. „Жизел“ е вълнуваща история за неизмеримата сила на любовта. Балетната феерия бе представена на сцената на Летния театър в Бургас, в програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023, като примата Марта Петкова и премиер балетистът Емил Йорданов отново доказаха високата си класа във великолепен сценичен тандем. На 23 октомври отново ще бъде представен вълнуващият прочит на красивата любовна история – по режисура на Галина Калчева. Постановката на „Жизел“ е характерна с емоционална дълбочина, усет към заложените послания в детайлите, характерни за епохата. На 23 октомври публиката ще се увери, че всички на сцената участват в сътворяването на красота, която не само гали сетивата, а и надниква по-дълбоко във вътрешната същност. Цялостният облик на спектакъла е под знака на висока класа, пределна отдаденост на изкуството и емоционален синхрон. Изключителните изпълнители на централните роли, ансамбълът, както и отделните солистични изпълнения, са на професионална висота, представени с лекота, финес, прецизност и съответстващото за представяните образи настроение.

Хореографията на балета в две действия „Жизел“ е на Жан Корали, Жул Перо и Мариус Петипа /редакция – Леонид Лавровски/. Художник на декора е изтъкнатият български майстор в сферата на сценографското изкуство Иван Токаджиев, който през м. април сътвори впечатляващата сценография на премиерната постановка на балета „Зле опазеното момиче“ на бургаски сцена, също постановка на Галина Калчева. Анна-Мария Токаджиева е художник на изящните костюми, изцяло съобразени със стилистиката и духа на постановката, помощник-режисьор е Петър Тихолов.

Образът на нежната девойка Жизел с трагична съдба, която чрез силата на любовта си успява да спаси любимия си от погубващия свят на сенките, ще бъде представен – в целия си блясък и дълбочина, от примабалерината на Софийската опера и балет и художествен ръководител на балетната трупа към националния културен институт – Марта Петкова. Изящната прима е чест гост на бургаска сцена и винаги е посрещана изключително топло от публиката, която цени неподправеното й излъчване, техническо съвършенство и вродена класа.

На сцената на Бургаската опера в понеделник, в партньорство с Марта Петкова, излиза премиер-балетистът на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас Емил Йорданов – в ролята на Алберт – принц, преоблечен като обикновен селски момък. Премиер-балетистът изгражда образа със забележителна дълбочина в психологическата трактовка, подплатена с впечатляваща техника и харизматично сценично присъствие.

В образа на Мирта, предводителката на вилисите, влиза Яна Бердута, солист на балетния състав на Бургаската опера. Според славянската митология, вилисите са приказни същества – духове на девойки, които са напуснали земния живот, преди да се задомят. Младите нетленни създания приживе не са задоволили желанието си да танцуват, затова не намират покой в гроба и нощем излизат от гробовете си, събират се на групи край големите пътища и причакват случайни минувачи, увличат ги в непрестанни танци, докато невинните жертви паднат мъртви от изтощение.

Образа на лесничея Ханс, влюбен безнадеждно в Жизел, ще представи солистът на балетната трупа на Бургаската опера Теодор Цаков, който се готви и за своя дебют в ролята на Зигфрид в балета „Лебедово езеро“ – на 9 ноември, при гостуване на Бургаската опера в Разград. В ролята на Батилда влиза Анелия Иванова, като Херцога ще се представи Светлан Николов, в образа на Берта влиза София Ловджиева, а на Вилфред – Даниел Тичков. В темпераментното Pas de deux в първо действие ще танцуват Даниела Туртуманова-Стоянова и Кирил Филипов. Двойка вилиси ще бъдат Даниела Туртуманова-Стоянова и Рафаела-Мария Кюл. На сцената на Операта, оформена с приказен декор, като приятелки на Жизел в понеделник излизат: Яна Бердута, Натали Иванова, Илина Константинова, Ива Кавръкова, Рафаела-Мария Кюл, Нанако Сато.

В мащабния фееричен балетен спектакъл участват и артисти от ансамбъла на балетния състав към Държавна опера – Бургас, всеки от тях – неотменна част от цялостната красота и емоционални послания на романтичното произведение. В балетната феерия вземат участие и ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.

Билети за „Жизел“ – на касата на Операта, каса „Часовника“ /работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/balet-jizel-0sq3m4 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1373309/performance.html

За солистите:

Марта Петкова – премиер-балетист на Софийската опера и балет и художествен ръководител на балета – в ролята на Жизел

Родена на 14.01.1986 в София. През 1995 постъпва в Държавното хореографско училище в класа на Румяна Атанасова. През 1999 г. е финалистка на Международните балетни конкурси в Талин-Естония и Люксембург. През 2000 г. на Национален балетен конкурс „Анастас Петров“, получава голямата награда, както и специалната награда на община Добрич. През същата година се явява на Международен балетен конкурс – Варна, където и е връчена наградата Силвия Ко-Япония за млада надежда. От същия конкурс получава предложение за Киров Академия-Вашингтон, където да продължи образованието си. През 2002 г. е наградена с голямата награда на международен фестивал Фивизиано-Италия. През същата година постъпва в трупата на Софийската опера и балет. Още на 16 години е ангажирана в репертоара на театъра. През 2006 г. получава награда от Министерството на културата за млад талант. През 2007 г. става примабалерина в трупата и танцува множество партии от които: Мари от „Лешникотрошачката“, Жизел и Мирта от „Жизел“ ,Китри и Повелителница от „Дон Кихот“, Мария от „Козият рог“, Одета-Одилия от „Лебедовата езеро“. Играе в спектакли на Баланчин, Форсайт, Маргарита от „Дамата с камелиите“, Никия и Гамзати в „Баядерка“, Аврора и Фея Люляк в „Спящата Красавица“, Силфида в „Силфида“ , Кармен в „Кармен-сюита“, Медора в „Корсар“, Пахита в „Пахита“, Жар Птица в едноименният балет на Стравински, Шехерезада и Нурида в „Хиляда и една нощ“ много други. През 2011 и е връчена наградата Кристална Лира за постижения в балетното изкуство и специално за ролите и в балета Лебедово езеро. Участва на балетните фестивали в Кремъл и в Казан, посветен на Нуреев! Гостува в трупите в Палермо и Неапол. Взела участие на фестивала в Саратов, „Звезди на балета“, Донецк-Украйна. С трупата на Софийската опера гастролира в Болшой театър през 2018 с балета Корсар с ролята на Медора. Гостува на приморската сцена на Марински театър във Владивосток с ролите на Жизел и Медора. В Норевегия-Осло и Финландия-Хелзинки е поканена да изиграе Никия от „Баядерка“ във версията на Наталия Макарова, а в Магдебург-Германия гастролира в „Пахита“. Партнира си със световните звезди Кимин Ким, Вадим Мунтагиров, Денис Родкин и Светлана Захарова и много други. През 2019 г. получава втора Кристална лира за цялостен принос в балетното изкуство. През 2022 г. се включва в балетните гала спектакли на Роберто Боле и приятели в Абу Даби и Дубай. Същата година е поканена на гастрол в Марински театър, където изпълнява ролята на Нурида в спектакъла „Хиляда и една нощ“. Носител на наградата на Столична община 2022 г. От новия сезон 2022/23 на Софийската опера, Марта Петкова заема длъжността Художествен ръководител на балета.

Емил Йорданов – премиер-балетист на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас – в ролята на Алберт

Премиер-балетист. Завършил е Националното училище за танцово изкуство – София в класа на Петър Колдамов. Паралелно със старта на кариерата си в Софийска опера и балет започва обучението си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Само след шест години е вече примабалетист на Софийска опера и балет. Емил Йорданов е балетист и в балета на Държавна опера – Бургас. Участва като солист в спектаклите на бургаска, пловдивска, русенска и старозагорска опери. Гастролира в Канада, Италия, Гърция, Германия, Дания, Испания, Америка, Япония и др. През 2004 г. получава отличие I-ва степен на XI Национална среща на млади балетни изпълнители „А. Петров“ в София. Носител на Почетна диплома за Деня на славянската писменост и култура от Министерството на културата на Република България. Получава наградата „Кристална лира“ за ролята си на Базил в балета „Дон Кихот“.

Яна Бердута – в ролята на Мирта:

Яна Бердута е родена в Украйна, град Харков. През 2016 г. завършва „Харковский висший колеж по изкуства“ със специалност класически балет и педагогика с преподавател Н. В. Силвестрова. От 2016 г. досега гастролира с украински, руски и европейски трупи със спектаклите „Лешникотрошачката“, където изпълнява ролята на Маша, а също и в спектаклите „Лебедово езеро“ и „Спящата красавица“. Взима първо място в украиснкия балетен кокурс „Чарiвна Ялта“. От 2017 г. Работи в Държавна опера – Бургас. Изпълнява солистични и ансамблови роли в спектаклите „Спящата красавица“, където дебютира като Фея Люляк и принцеса Флорина, „Лебедово езеро“, „Баядерка“ – с дебют в ролята на Гамзати, „Ромео и Жулиета“ и др.

Теодор Цаков – солист на балетната трупа на Държавна опера – Бургас – в ролята на Хиларион

Теодор Цаков е роден в град София през 1992 година. През 2011 г. завършва Националното училище за танцово изкуство – гр. София със специалност класически танц при педагог Петър Колдамов. 2008г. получава стипендия от танцова работилница „Петър Илиев“ и учи в гр. Чикаго при Даниел Дуел и Патриша Блеър. През 2010 г. завършва на Трето място в Националния балетен конкурс „Анастас Петров“ в гр. Добрич. Гастролира като част от ансамбъла и солист с български, френски и украински трупи в Европа, Азия и Америка със спектаклите „Лебедово Езеро“, „Спящата Красавица“, „Лешникотрошачката“, „Дон Кихот“ и други. От 2014 г. до 2015 г. работи в Държавна опера гр. Русе. Дебютира като солист в спектаклите „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката“ и „Лебедово Езеро“. Там дебютира и като хореограф със спектакъла „Странен Отряд“ Паралелно с работата му в гр. Русе, гостува в изпълнява солистични роли за Държавна опера – Пловдив. От 2015 г. до 2016 г. заминава за Украйна, където работи в Харьковский Национальный Академический Театр Оперы и Балета имени Н. В. Лысенко, участвайки в целият репертоар на театъра. В края на 2016 г. започва работа в Държавна опера – Бургас, като паралелно с това учи и получава бакалавърска степен със специалност педагогика в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...