Международният литературен фестивал „Свято слово“ – майски срещи на славянски творци“ стартира днес в Бургас. Тази година се провежда 16-то издание на престижното и емблематично събитие. То е организирано от Читалище „Любен Каравелов 1940“ с партньорството на Бургаската писателска общност. Фестивалът ще се открие в 18.00 ч. в Дома на писателя и ще продължи до 29 май.

От 2007 година до сега, в месеца на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – Бургас посреща творци от славянски страни.

Срещите с над сто поети и писатели, художници, музиканти и актьори от Полша, Сърбия, Северна Македония, Украйна, Русия, Хърватия, Чехия, Черна гора, Словения и България се превърнаха в очаквани събития за бургаската творческа общност и гостите на града.

Тази година участници в Международния литературен фестивал са поети и бардове от четири славянски държави: Петер Андрей и Мойца Андрей – Словения, Алиция Мария Куберска, Агнешка Яжембовска – Полша, Бронислава Волкова – Чехия, и българските писатели Антонин Горчев – Шумен, Иван Ненков, Димана Иванова – София, Живка Митова – Несебър, Татяна Йотова – Айтос, Бина Калс, Яна Вълчева, Николай Петков и Марин Маринов – Бургас.

Програмата на фестивала включва разнообразни прояви, сред които литературни четения, творческо писане и блиц-конкурси, среща с Клуб „Жени в науката“ и премиера на книгата „Кънтя като мълчание“ на Веселин Веселинов – миналогодишен участник в „Свято слово“ от наградата на читалище „Л. Каравелов 1940“ в конкурса „Млад разказвач“. Фестивалната програма ще представи на участниците културни обекти и вдъхновяващи забележителности в Бургаския регион.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас. Сред спомоществователите на литературния фестивал е Медицинска лаборатория „Лина“, а за доброто настроение на гостите се погрижи винарска изба „Страцин“. Медийни партньори на фестивала са TV „Канал 0“, БНР Бургас, Общинско радио „Гласът на Бургас“.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *