По-късно пред медии министър Тодоров коментира, че има проблеми с част от платформите за стрийминг на съдържание, които работят в България без превод на български език. По думите на министър Тодоров в рамките на днешното заседание той и колегите му са обсъдили разпространението на тези платформи в ЕС. Българският министър на културата поясни, че има идеи за промяна на европейските правила в тази област – например с въвеждането на изискване част от приходите да бъдат насочвани за производство на европейско съдържание, включително съобразено с регионите на разпространение.

Министър Тодоров изтъкна, че основните предизвикателства пред работещите в областта на културата са заплахите, възникнали с пандемията от Ковид-19 и необходимостта да се избегне повторение на отрицателните последици, а също войните в Европа и в близост, които създават предизвикателство за културното наследство, както и развитието на изкуствения интелект.

По думите на министър Тодоров навлизането на изкуствения интелект представлява революция, която ще промени начина и представата ни за живота, затова и трябва да бъдем изключително внимателни за посоката на неговото развитие. „Хората в творческия сектор са обезпокоени от навлизането на изкуствения интелект и трябва да ги успокоим. Изкуственият интелект е математика и не може да бъде нещо добро или лошо, това зависи от нас“, подчерта министър Тодоров. Но бе категоричен, че при развитието на изкуствения интелект и използването на материали с авторско право то трябва да се спазва, защото в противен случай се нарушава действащото законодателство. По отношение на дезинформацията, която ни залива, министър Тодоров коментира, че тя е част от провалена култура.

В рамките на заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС Министър Найден Тодоров разговаря с българския еврокомисар Илиана Иванова, с еврокомисар Вера Йоурова, както и с Андреа Майер, държавен секретар по въпросите на културата, изкуствата и гражданските услуги на Австрия.

Министър Тодоров проведе и специална среща с министърката на културата на Германия Клаудия Рот. С нея обмениха идеи за развитието на сценичните изкуства в съвременните условия.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *