„Танцът ни дава способността да предаваме емоции често по-добре от езика. Международният ден на танца е почит към милиони хора от различни поколения, посветили живота си на тази красива кауза. Без висококвалифицирания труд на танцовите дейци залите и салоните ни не биха били тези пространства на духа, изпълнени с благодарна публика“, посочи министър Найден Тодоров по повод празника и отправи пожеланията си за здраве и вдъхновение към всички, за които танцът е магия и начин на живот.

През 1982 година Международният танцов комитет на Международния театрален институт (ITI) избира 29 април за Ден на танца. Датата е символична – всяка година на 29 април се празнува и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1727-1810), а светът отдава своята почит възвишеното изкуство на танца.

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес. А според Жан-Жорж Новер, „баща на съвременния балет“, това е „драма, написана с музика и въплътена чрез хореография“. „Не забава за публиката, а изкуство, призвано да принася полза на обществото”, така описва балета френският балетист и хореограф Морис Бежар.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...