За мен бе изключително удоволствие той да ми разказва за различните нетрадиционни начини, по които твореше. Имах щастието да осъзнавам, както повечето от вас, които са били до него, че срещам специален човек. И всъщност не е ли това едно от най-хубавите неща в живота – да знаем, че живеем във времето на такъв човек! Днес ние виждаме неговото творчество и можем да съжаляваме за хората занапред, които ще познават неговото творчество, ще имат това щастие, но няма да са познавали него“. С тези думи министърът на културата Найден Тодоров се обърна към публиката по време на официалното откриване на изложбата “Post Mortem” в памет прочутия художник и скулптор Ставри Калинов. Изложбата се организира от „Арт клуб Дипломат“, а творчеството на Ставри Калинов представи проф. д.н. Любомир Стойков.Министър Найден Тодоров припомни една от най-популярните реплики на Ставри Калинов, че „Исус е в нас и ние сме в него“. „Ставри Калинов обичаше и беше пълен с парадокси, които са и в неговото изкуство. Но според мен тези парадокси бяха и част от неговата гениалност“, посочи министър Тодоров. И допълни: „Неговите думи бяха, че искрицата на Божественото я има във всеки един от нас. И всеки, който осъзнае това, можем да кажем, че продължава, по един или друг начин, по пътя на Ставри Калинов“.

Проф. Любомир Стойков – автор на книгата за художника „Калинография“ и дългогодишен приятел на маестрото, споделя: „Ставри Калинов винаги ще бъде по-силен от смъртта, защото изкуството му не е било и никога няма да бъде тленно. Оригинален, нестандартен, куриозен и завладяващ творец, той изцяло покрива представата за истинския художник, за истинския създател, за играещия човек или още т. нар. Homo Ludens!“.

В своето слово проф. Стойков подчерта: „Посланията в картините и скулптурите на Ставри Калинов са заредени с характерните за него приказни същества, символи и алегории за живота и плодородието, любовта и добротата, вярата и надеждата. Гледайки отново и отново тези магнетични, фантастични и космически произведения, нека с обич и носталгия да си спомним и за чудатите и заедно с това – наситени с много благородни провокации пърформанси и артистични джем сешъни на големия наш художник.“.

Експозицията “Post Mortem” в галерия „Средец“ на Министерството на културата (София, бул. „Александър Стамболийски“ № 17) включва 12 скулптури и 49 картини в т.ч. живопис, студена керамика и графика. Творенията ще могат да се видят до 23 май 2024 г.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *