Култура МИНИСТЪР НАЙДЕН ТОДОРОВ

Къщата на Димитър Талев е само един от паметниците извън България, които са важни за страната, коментира министър Найден Тодоров тази сутрин в студиото на „Денят започва“ на БНТ. Той посочи, че всяко от последните правителства е започвало инициатива да придобие имота, но честите смени на властта са възпрепятствали бързото осъществяване на тази цел.

 

  „За късмет и с инициатива на други хора в момента част от тази къща е в български ръце и може да се работи за нейното възстановяване. Една част, защото къщата има няколко собственици още от 1926 г., когато е продадена от наследниците на Талев. В този случай тази къща трябва да се придобие изцяло във времето, да бъде възстановена, да се направи музей на Димитър Талев“, поясни министър Найден Тодоров.

 

  По думите му трябва да има отделна политика за запазване на сградите извън България, които имат общо с нашата история и култура. Подобно законодателство обаче не съществува, затова Найден Тодоров ще предложи такава инициатива на бъдещия редовен министър.

 

  По отношение на Националния институт за недвижимото културно наследство министър Тодоров коментира, че институцията, която трябва да се грижи за паметниците на културата в България някога е наброявала 1500 служители, а в момента са 56. „Тези служители са изключително качествени, но са 56, а паметниците на културата в България са хиляди“, изтъкна министър Тодоров. Той допълни, че преди около 20 години Институтът е имал регионални офиси, които са се грижели за паметниците с местно значение, а центърът в София – за националните.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *