Днес вътрешният министър Калин Стоянов, заедно с директора на ГДГП главен комисар Антон Златанов и главния секретар на МВР гл.комисар Живко Коцев, посетиха Регионална дирекция „Гранична полиция“– Аерогари. Целта бе на място да се запознаят и уверят в техническата готовност на гранична полиция за прилагане на шенгенските процедури, които влизат в сила от 31 март т.г. Реално от тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще се насочват през обособените шенгенски гейтове и ще преминават единствено проверка летищна сигурност. Същевременно, пътниците, които са се насочили към държава извън пространството, ще преминават през паспортна проверка, обясни министър Калин Стоянов. Той категорично заяви, че РДГП – Аерогари са напълно готови за прилагането на шенгенските процедури по въздух .
Вътрешният министър отново потвърди категорично заявения ангажимент охраната на границата да продължи по начина, по който се извършва и до момента, както и затвърждаване на трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск. В потвърждение министър Стоянов представи данни от водената статистика, красноречиво илюстриращи постигнатия успех в това направление. За пореден път през последното денонощие се отчитат 29 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница, на същата дата м.г. те са били 203. От началото на годината до момента – незаконни опити са 6 100, а за същия период през миналата година– близо 21 000.

Това, че отпадат граничните проверки за страни от Шенген, не означава отпадане на полицейския контрол, отбеляза директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Антон Златанов. Ще съсредоточим внимание на оперативната работа, на анализа на риска, но няма да намалим мерките за сигурност. Граничните проверки на децата, напускащи страната през вътрешни въздушни и морски граници, ще отпаднат и ГД „Гранична полиция“ няма да изисква предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане на страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за страни от Шенген, коментира гл.комисар Антон Златанов. Изискването за носене на документ за самоличност се запазва. Родителите следва да знаят, че принципът за наличие на общо съгласие за издаване на паспорт и за напускане територията на страната, залегнал в националното законодателство (в Закона за българските лични документи и Семейния кодекс), трябва да се спазва. При наличие на спор между родителите по тези въпроси, той се решава от районния съд по настоящия адрес на детето. Декларацията за съгласие за пътуване на дете ще продължава да се изисква на вътрешни сухоземни и външни граници. Запазва се и при полети към страни извън Шенген, уточни директорът на ГДГП.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *