Целта е да започнем най-бързо изпълнение на Инвестиционната програма за общински проекти. Наслука да ви е с проектите! Тази седмица подписваме най-много споразумения. Вярвам, че в следващите 3 до 5 години благодарение на инвестициите в национални и общински инфраструктурни проекти от страна на държавата Северна България ще се отлепи от дъното по отношение на икономическото развитие. За индустрията е най-важно да строим и ремонтираме инфраструктурата, а има ли работеща промишленост хората ще се завърнат. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, пред когото над 40 кмета подписаха споразумения за финансиране на общински проекти, определени като приоритетни и финансирани от държавния бюджет. Сред тях бяха кметове и заместник-кметове на общините Плевен, Летница, Иваново, Две Могили, Суворово, Чирпан, Бургас, Лесичово, Шабла, Търговище, Тервел, Бяла Слатина, Казанлък, Любимец, Козлодуй, Сапарева баня, Момчилград, Кресна, Долни Чифлик, Хисаря, Гоце Делчев, Ивайловград, Опака, Мъглиж, Царево, Нови пазар, Златоград, Сърница и др.
Министър Цеков посочи, че авансите ще се изплащат веднага след предоставяне на сключения договор и гаранция за изпълнение и призова кметовете да не бавят процедурите за избор на изпълнители, защото заради огромния обем работа по обекти, които започват да се реализират с национално и европейско финансиране, може да се окаже, че в следващите месеци няма да има свободни строителни фирми.
Министър Цеков информира кметовете и че всеки момент ще започне подписването на споразумения с общините за саниране на блоковете, одобрени по Етап I на Плана за възстановяване и устойчивост. До 28 март е удължен срокът за подаване на проекти по Етап II на процедурата. По думите на министъра към момента са подадени проекти за половината от наличното финансиране в размер на 282 млн. лв.

Процесът по преглед на подадените заявления от експертите на МРРБ и подписване на споразумения за финансиране на проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти продължава. Министър Цеков разписа до момента 456 споразумения с над 120 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти. Те са на обща стойност 1,059 млрд. лв. и ще се реализират и разплащат на траншове до края на 2026 г.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *