„Искам да благодаря на управляващите този проект – министерствата на спорта, на регионалното развитие и на образованието, които ни подкрепиха и на екипа, който вложи много енергия за създаване на този център. Още отсега заявките за ползването му са много повече от неговия капацитет, което е прекрасно. Детските градини, училищата, читалищата и всички млади хора ще могат да го ползват. Най-важното е, че той е подходящ и за гостуване на младежки формации от цяла Европа“, сподели кметът Димитър Николов.

„Пътят беше дълъг и труден, но резултатът е удовлетворяващ. Младите хора в Бургас вече имат още едно свое място, където да реализират свои мечти и свои проекти. От днес всички наши събития ще се случват в този нов център“, допълни още управителят на Младежкия международен център Мария Салабашева.

След като бе осветен от бургаските духовници, кметът Димитър Николов и официалните гости – партньори по проекта прерязаха лентата на обекта и разгледаха условията, които новият културен център предоставя.

Сградата на Младежкия център е на три нива със застроена площ от 1 153 кв. м. и паркинг. На първия етаж има широко амфитеатрално фоайе, което може да се ползва като споделено пространство /co-working/ за научни и образователни проекти. Там има още изложбена част, кафене и мултифункционална зала със сгъваеми трибуни за 180 седящи места със сцена за провеждане на представления, концерти, конференции, форуми и кръгли маси.

Второто ниво на сградата има конферентна зала и помещения, които могат да се ползват за смарт офиси, а третото е предвидено за временно настаняване на гостуващи екипи от други градове и държави и разполага с леглова база от 35 легла за гост – лектори и участници в национални и международни мероприятия и тераса, на която също ще се провеждат занимания на открито. Сградата отговаря на всички европейски стандарти за достъпна среда за хора от уязвими групи.

Центърът предлага условия за реализиране на международни младежки обмени, неформално образование, регионални посещения, клубове по интереси, обучения, стартъп пространства, а услугите ще бъдат достъпни за всички млади хора.

На събитието присъстваха още представители на партньора по проекта Община Рейкявик /Исландия/, на Програмния оператор от Министерството на образованието и науката, на общини и младежки центрове от страната и много жители на комплекса.

Младежкият международен център се реализира по проект „Създаване на Младежки международен център Бургас“, който се осъществява с финансовата подкрепа по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *