Специализираният „Национален център по ураганите“ на САЩ е публикувал предупреждение, че тропическата депресия № 95 се е превърнала в ураган „Берил“ от категория 4, който ще бъде изключително опасен, когато достигне Наветрените острови (югоизточните карибски острови).

Очаква се на 1 юли /понеделник/ „Берил“ да премине през Барбадос, Санта Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Гренада и Мартиника, с животозастрашаващи ветрове, надхвърлящи 180 км/ч и проливни дъждове. Най-висок риск има за Сейнт Винсент и Гренадини и Гренада от понеделник рано сутринта.

Според прогнозата на Националния център, в последствие уръганът ще се насочи към Ямайка и Каймановите острови и към 3 юли ще премине на юг от двете страни, като до известна степен силата му ще отслабне до ураган от категория 1 или 2, съпроводен със силни дъждове.

МВнР препоръчва на българските граждани по възможност да се въздържат от пътуване до горните дестинации. В случай, че се намират на територията на тези държави, да следват стриктно указанията на местните власти, да се снабдят с подходящо количество суха храна, вода и медикаменти, да поддържат заредени мобилните си телефони и да останат на сигурно място до отминаване на урагана. Препоръчва се да бъдат следвани указанията на службите за управление на извънредни ситуации във връзка с възможни заповеди за готовност и/или евакуация.

Очаква се след това ураганът да се насочи към полуостров на Юкатан, Мексико, след което да навлезе в Мексиканския залив, където отново да увеличи своята сила и да се насочи към източния бряг на Мексико или САЩ. Актуална информация е достъпна на следните електронни сайтове: https://zoom.earth/storms/beryl-2024/  и https://www.nhc.noaa.gov/ .

При нужда от съдействие, българските граждани в Република Куба, могат да се обръщат към Посолството на Република България в Хавана на следните телефонни номера: +53 7204 67 68 и +53 7204 67 59, както и на дежурен телефон в извънработно време: +535 286 24 49. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected] .
––
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected] .
––
Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo .

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *