Това стана ясно на конференция в столичното 51 СУ „Елисавета Багряна“ на тема „Споделени педагогически практики в преподаването на природни науки“, която беше открита от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. По ПВУ се отпускат средства за такъв център във всяко българско училище.

Пет са направленията, по които могат да бъдат изграждани STEM центрове – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. Всяко училище избира едно, няколко или всички направления в зависимост от профила и спецификата си. “STEM обучението е един от възможните модели за интеграция на отделните дисциплини от природните науки и много училища вече работят в тази посока”, каза проф. Цоков.

По думите му възможността всяко училище да има STEM център дава шанс за промяна не само на образователната среда, а и на дизайна на обучението – съвместно преподаване и интегрирани дейности между различните природни дисциплини. В тази област ключов е и начинът на структуриране и промяна на учебното съдържание. То да е по-адаптирано към възможностите на отделните деца, а интегрираността на природните науки да бъде такава, че те да получат по-цялостна представа за света, който ги заобикаля.

В конференцията, която е под патронажа на МОН, се популяризират добри практики в преподаването на природни науки, като участниците са повече от 130. Те имат възможност да представят пред колеги от цялата страна своя опит, инструментариум, техники за стимулиране на интереса и креативността на учениците. Всеки един получава и сборник с всички споделени педагогически практики. Като признание за успешното им въвеждане министър Цоков награди с плакета на МОН директора на 51 СУ Асен Александров.

В конференцията участваха също началникът на РУО София-град д-р Ваня Кастрева, д-р Анелия Андреева, директор на Националния инспекторат по образование, ректорът на ХТМУ проф. Сеня Желязкова, проф. Найден Шиваров директор на Националния STEM център, Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра на образованието и науката и др.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *