Светът "Газпром"

Германската държавна компания „Юнипер“ – най-големият вносител на природен газ в страната, ще прекрати отношенията си с „Газпром“. Преди войната в Украйна руската компания беше най-големият й клиент.

 

Решението е взето, след като на 7 юни Арбитражният трибунал в Стокхолм предостави на „Юнипер“ правото да прекрати договори, които продължават да съществуват, макар и да не се прилагат. Съдът й присъди и повече от 13 милиарда евро компенсация за количествата газ, които не са доставени от „Газпром“ от средата на 2022 г.

 

Процесът се ръководи от швейцарското законодателство. Арбитражното решение е правно обвързващо и окончателно, убедени са от германската компания.

Заради намаляването, а след прекъсването на газопровода „Северен поток“ и спирането на доставките „Юнипер“ трябваше да купува газ на спотовия пазар, което доведе до милирадни загуби и принуди държавата да го национализира, за да не фалира. В момента над 99% от акциите на компанията са собственост на правителството.

В съобщението си „Юнипер“ отбелязва, че всички суми, които биха били получени според решението на Стокхолмския арбитраж ще отидат във федералния бюджет.

Присъждането на обезщетението е символична победа за Германия, тъй като е малко вероятно да изтекат големи суми, казаха правни източници на „Ройтерс“ миналия месец, което беше потвърдено и от „Юнипер“.

„Газпром експорт“, експортното подразделение на руската компания, оспори арбитражното дело в съд в Санкт Петербург, който постанови през март, че „Юнипер“ ще бъде глобена с 14.3 милиарда евро, ако продължи с арбитража.

/www.dnevnik.bg/

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *