Това заяви днес в Бургас главният секретар на Управителния съвет на Български зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов на среща, на която бяха представени конкретните резултати от изпълнението на програмата.

„Преди да започнем силанизирането в страната, направихме скринингово проучване през 2010 г., което обхвана над 20 000 деца. Резултатите от него не бяха много добри – 98,7 % от децата имаха кариес на постоянните дъвкателни зъби, а 70 % от тях вече имаха и усложнения от кариеса. За да предотвратим всичко това, започнахме и в България да изпълняваме национална програма за поставяне на силанти при децата. Най-подходяща е възрастта 6-8 г. Процедурата е напълно безплатна и се извършва с информирано съгласие на родителите“, сподели д-р Борислав Миланов.

Резултатите от провежданата вече 12 години национална програма показват, че силанизираните постоянни зъби до момента са 500 000. Благодарение на силанизирането намалява до 300 пъти възможността да се развие кариес, а 70 % от зъбите, които са силанизирани нямат кариес и са здрави.

„Родителите дават много добра оценка на самата програма. Децата вече са се научили да следят за оралната хигиена и преодоляват страха и имат повече доверие на зъболекаря, защото силанизирането не причинява болка и стрес на децата“, допълни д-р Миланов.

Той благодари на Община Бургас за дългогодишното партньорство и напомни за подписаното преди месец споразумение между Община Бургас и Районната колегия на Български зъболекарски съюз за осигуряването на безплатни профилактични прегледи на всички първокласници.

Д-р Миланов разказа още, че са установили, че на децата до 18-годишна възраст се изваждат около 10 000 постоянни зъба на година, заради усложнения от кариес. През 2019 г. е засечен, че спадът вече е с около 3 000 извадени зъба на година.

През целия период силанизирането през 2020 г. пада, а 2021 г. леко се покачва. Над 500 са зъболекарите в страната, които осъществяват дейностите по силанизиране на първите постоянни зъба по националната програма.

В срещата взеха участие още д-р Светослав Гачев – зам.-председател на Контролна комисия на БЗС и член на Националния координационен съвет на Програмата и зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *