Стартъпът за мозъчни чипове Neuralink на Илън Мъск предава на живо първия си пациент, имплантиран с чип, играещ онлайн шах.

Ноланд Арбау, 29-годишният пациент, който беше парализиран под рамото след инцидент с гмуркане, играеше шах на лаптопа си и движеше курсора с помощта на устройството Neuralink.

Той е получил имплант от компанията през януари и може да управлява компютърна мишка с помощта на мислите си, каза Мъск миналия месец.

„Операцията беше супер лесна“, каза Арбау във видеото, излъчено в социалната медийна платформа X на Мъск, имайки предвид процедурата по имплантиране. „Буквално ден по-късно ме изписаха от болницата. Нямам когнитивни увреждания.”
Кип Лудвиг, бивш програмен директор за невронно инженерство в Националния здравен институт на САЩ, каза, че това, което Neuralink показва, не е „пробив“.

„Все още е в много ранните дни след имплантирането и има много учене както от страна на Neuralink, така и от страна на субекта, за да се увеличи максимално количеството информация за контрол, което може да бъде постигнато“, добави той.

Въпреки това Лудвиг каза, че е положително развитие за пациента, че са успели да взаимодействат с компютър по начин, по който не са били в състояние преди импланта. „Това със сигурност е добра отправна точка“, каза той.

Миналия месец Ройтерс съобщи, че инспекторите на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ са открили проблеми с воденето на записи и контрола на качеството за експерименти с животни в Neuralink на Илон Мъск, по-малко от месец след като стартъпът заяви, че е получил разрешение да тества своите мозъчни импланти при хора.

Neuralink тогава не отговори на въпроси относно проверката на FDA.
www.theguardian.com
източник:

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *