Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите, каза премиерът. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 година, каза Денков.

Премиерът припомни и какво е било нейното съдържание. „Първо – ще излъчим стабилно правителство, с национален мандат, около което ще се сформира конституционно мнозинство. Второ – министър-председател за първите девет месеца ще бъда аз, а Мария Габриел – вицепремиер и външен министър. А за следващите девет месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а аз ще бъда вицепремиер. Трето – в края на всеки девет месеца министър-председателят ще подава оставка. Двете парламентарни групи трябва да я гласуват и да подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група. Четвърто – правителството ще изпълнява съгласувани законодателна и управленска програма. Пето – ще се подготвят и приемат промени в Конституцията, в диалог с всички парламентарни групи“, посочи Денков.

„Дотук изпълняваме всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът понякога беше взривяван и вкарван в задънени улици. Стигаме до ключовата, шеста точка в декларацията – ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантирането на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества“, каза още министър-председателят.
източник: БТА

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *